Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięNeostrada na dwa komputery
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Neostrada na dwa komputery czy jest możliwość zrobienia przerzutnika by załączał komputer który pierwszy będzie włączony
A konkretnie mi chodzi że chce wejść w układ z sąsiadem by dzielić neostrade na dwa komputery w tym przypadku jeden z komputerów będzie głównym sterującym w zależności który pierwszy zacznie pracować
A konkretnie mi chodzi że chce wejść w układ z sąsiadem by dzielić neostrade na dwa komputery w tym przypadku jeden z komputerów będzie głównym sterującym w zależności który pierwszy zacznie pracować
Mozesz możesz kupić router np. na allegro który będzie łaćzył sie z netem i do niego podpinasz się z kompem poprzes sieć Ethernet (RJ45 lub jak kto woli Skrętka).
Należy przy tym pamiętać, że dzielenie neostrady poza lokal jest łamaniem warunków zawartych w umowie i w przypadku wykrycia takiego dzielenia łącza przez TP S.A. należy liczyć się z konsekwencjami.
Należy przy tym pamiętać, że dzielenie neostrady poza lokal jest łamaniem warunków zawartych w umowie i w przypadku wykrycia takiego dzielenia łącza przez TP S.A. należy liczyć się z konsekwencjami.
Musi byc router
Witam wszystkich na forum.
W celu dzierżawy jednego adresu IP pomiedzy siec lokalna niezbedny jest router czy to sprzetowy jaki ofernuje np. tepsa ewentualnie programowy zbudowany w oparciu o starego grzmota + karty LAN np. ISA bo tanie (1 dla neo + tyle ile ma byc uzytkownikow w sieci) a jako program polecam jednodyskietkowe dystrybucje linuxa - czyli omijamy problem hdd. Bez routera nie da sie tego zrobic, musi byc translacja adresow.
W celu dzierżawy jednego adresu IP pomiedzy siec lokalna niezbedny jest router czy to sprzetowy jaki ofernuje np. tepsa ewentualnie programowy zbudowany w oparciu o starego grzmota + karty LAN np. ISA bo tanie (1 dla neo + tyle ile ma byc uzytkownikow w sieci) a jako program polecam jednodyskietkowe dystrybucje linuxa - czyli omijamy problem hdd. Bez routera nie da sie tego zrobic, musi byc translacja adresow.
tak jak napisał posylus jest to chyba najtańszy sposób. Miałem takiego routera zrobionego na jakiejś starej płycie na P133MHz stacja dyskietek, przełacznik (za 20zł) tak abym mógł przerzucać się monitorem i klawiaturą między swoim komputerem a tzw. routerem. Dystrybucja linuxa na 1 dyskietce, łatwa instalacja, i administrowanie, do tego jeszcze switch firmy Planet, wentylator w zasilaczu zmieniłem na cichy z jakiegoś procesora i zasiliłem go z 5V, na procesorze też wentylatorek na 5V - wszystko chodziło cichuteńko przez dwa lata praktycznie nie wyłączałem. Podłączyłem pod to 4 sąsiadów, a zapomniałem dodać że chodziło to na SDI, ale na neo taż można postawić taki router. Zobacz tu:
http://www.freesco.pl/html/index.php
http://www.freesco.pl/html/index.php
To jest odpowiedz na pierwszy post ;)
Witam
Dzieki za link, ta dystrybucja jest elegancka - nic tylko stawiac routerek z firewallem
Dzieki za link, ta dystrybucja jest elegancka - nic tylko stawiac routerek z firewallem
Witam!
może się mylę, ale moim zdaniem da się to zrobić tanim kosztem.
Sprzęt: prosty modem USB za 1PLN, przełącznik USB (można zrobić samemu), kabel sieciowy z przeplotem, 2 karty sieciowe.
Modem podłączony do przełącznika, przełącznik sterowany napięciem z komputera (podłącza modem do tego komputera, który jest aktualnie włączony).
Komputery połączone kablem sieciowym z przeplotem.
Komputer, który jest aktualnie podłączony do Neostrady udostępnia drugiemu połączenie poprzez program LanSuite(darmowy dla indywidualnych użytkowników).
Żaden z komputerów nie jest uprzywilejowany, decyduje kolejność włączenia.
Jeżeli się mylę, proszę wskazać błąd w rozumowaniu.
pozdrawiam
Rysiek
może się mylę, ale moim zdaniem da się to zrobić tanim kosztem.
Sprzęt: prosty modem USB za 1PLN, przełącznik USB (można zrobić samemu), kabel sieciowy z przeplotem, 2 karty sieciowe.
Modem podłączony do przełącznika, przełącznik sterowany napięciem z komputera (podłącza modem do tego komputera, który jest aktualnie włączony).
Komputery połączone kablem sieciowym z przeplotem.
Komputer, który jest aktualnie podłączony do Neostrady udostępnia drugiemu połączenie poprzez program LanSuite(darmowy dla indywidualnych użytkowników).
Żaden z komputerów nie jest uprzywilejowany, decyduje kolejność włączenia.
Jeżeli się mylę, proszę wskazać błąd w rozumowaniu.
pozdrawiam
Rysiek