Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Neostrada na dwa komputery

klon111
-
-
Neostrada na dwa komputery

Postautor: klon111 » 1 sty 2005, o 12:52

Neostrada na dwa komputery czy jest możliwość zrobienia przerzutnika by załączał komputer który pierwszy będzie włączony
A konkretnie mi chodzi że chce wejść w układ z sąsiadem by dzielić neostrade na dwa komputery w tym przypadku jeden z komputerów będzie głównym sterującym w zależności który pierwszy zacznie pracować
:564:

Awatar użytkownika
Press
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Press » 1 sty 2005, o 13:44

Tak łatwo to nie ma :)
Jeden komputer musi pracowac jak głowny i on ma połaczenie do neta, a pozostałe są do niego podłaczone LAN'em. Jeśli sieć ma być 24h na dobę, to ten główny komputer musi pracowac bez przerwy.

klon111
-
-

Postautor: klon111 » 1 sty 2005, o 17:17

tak tylko ja chce by przeżutnik elektroniczny umożliwiał podłączenie tego drugiego komputera do neostrady podczs uruchomienia a odłacza ten główny

......drugi kom ..........
neostrada------- tu jest przeżutnik lan połączone dwa komputery
.....głóny kom ..............

Awatar użytkownika
Maybe
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Maybe » 2 sty 2005, o 00:51

Przecież tepsa rozprowadza modemy (po 300 pln) umożliwiające podłączenie 4 kompów...

Maybe

iNTELL
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: iNTELL » 2 sty 2005, o 02:34

Mozesz możesz kupić router np. na allegro który będzie łaćzył sie z netem i do niego podpinasz się z kompem poprzes sieć Ethernet (RJ45 lub jak kto woli Skrętka).
Należy przy tym pamiętać, że dzielenie neostrady poza lokal jest łamaniem warunków zawartych w umowie i w przypadku wykrycia takiego dzielenia łącza przez TP S.A. należy liczyć się z konsekwencjami.

posylus
-
-
Kontaktowanie:

Musi byc router

Postautor: posylus » 19 sty 2005, o 19:48

Witam wszystkich na forum.
W celu dzierżawy jednego adresu IP pomiedzy siec lokalna niezbedny jest router czy to sprzetowy jaki ofernuje np. tepsa ewentualnie programowy zbudowany w oparciu o starego grzmota + karty LAN np. ISA bo tanie (1 dla neo + tyle ile ma byc uzytkownikow w sieci) a jako program polecam jednodyskietkowe dystrybucje linuxa - czyli omijamy problem hdd. Bez routera nie da sie tego zrobic, musi byc translacja adresow.

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-

Postautor: Wojtek » 19 sty 2005, o 20:12

tak jak napisał posylus jest to chyba najtańszy sposób. Miałem takiego routera zrobionego na jakiejś starej płycie na P133MHz stacja dyskietek, przełacznik (za 20zł) tak abym mógł przerzucać się monitorem i klawiaturą między swoim komputerem a tzw. routerem. Dystrybucja linuxa na 1 dyskietce, łatwa instalacja, i administrowanie, do tego jeszcze switch firmy Planet, wentylator w zasilaczu zmieniłem na cichy z jakiegoś procesora i zasiliłem go z 5V, na procesorze też wentylatorek na 5V - wszystko chodziło cichuteńko przez dwa lata praktycznie nie wyłączałem. Podłączyłem pod to 4 sąsiadów, a zapomniałem dodać że chodziło to na SDI, ale na neo taż można postawić taki router. Zobacz tu:
http://www.freesco.pl/html/index.php

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 19 sty 2005, o 21:44

:) Zobacz to :arrow: IPCop :wink:
:D

posylus
-
-
Kontaktowanie:

To jest odpowiedz na pierwszy post ;)

Postautor: posylus » 19 sty 2005, o 23:22

Witam
Dzieki za link, ta dystrybucja jest elegancka - nic tylko stawiac routerek z firewallem ;)

Rysiek_M
-
-

Postautor: Rysiek_M » 20 sty 2005, o 01:55

Witam!

może się mylę, ale moim zdaniem da się to zrobić tanim kosztem.
Sprzęt: prosty modem USB za 1PLN, przełącznik USB (można zrobić samemu), kabel sieciowy z przeplotem, 2 karty sieciowe.
Modem podłączony do przełącznika, przełącznik sterowany napięciem z komputera (podłącza modem do tego komputera, który jest aktualnie włączony).
Komputery połączone kablem sieciowym z przeplotem.
Komputer, który jest aktualnie podłączony do Neostrady udostępnia drugiemu połączenie poprzez program LanSuite(darmowy dla indywidualnych użytkowników).
Żaden z komputerów nie jest uprzywilejowany, decyduje kolejność włączenia.
Jeżeli się mylę, proszę wskazać błąd w rozumowaniu.

pozdrawiam

Rysiek

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”