Właściwie to post o tej samej treści umieściłem na stronie http://felektr.katalogi.pl/temat4703/
Proszę, jesli możecie, to odpowiadajcie na tamtym forum.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWyzwanie!! Zasilacz 40A !!!!
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
Witam! Ja bym Ci proponował dwa zasilacze, jeden z płynną regulacja napięcia i prądu do 3A, bo w warsztacie amatora to w zupełności wystarcza, a drugi o dużym prądzie, ale bez regulacji. Dobrze by było żeby był to zasilacz z minusem na kolektorze, rozwiązałoby to w znacznym stopniu problem z chłodzeniem, chyba zdajesz sobie sprawę, że przy takim dużym prądzie, to nie bagatela. Jeżeli ma to byś stabilizowane, to trafo musisz nawinąć na 18V i porządnym drutem. Robiłem coś takiego do napędzania radiostacji 100W brało to 20A, obciążyłem go żarówkami do 35A i ani drgną, na więcej żarówek nie miałem, a szkoda, bo byłem strasznie ciekaw, ile da, trafo było 600W i nawinięte drutem 6 kwadrat, mam do tego płytkę, jakby cię interesował, to nie ma sprawy, wrzucę na forum.
Pozdrawiam
Pozdrawiam