Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

I znów te RC5

Awatar użytkownika
małysz
-
-
Kontaktowanie:
I znów te RC5

Postautor: małysz » 12 gru 2004, o 13:06

Witam!
Wiem że na ten temat było już wiele razy ale nie znalazłem odpowiedzi i rozwiazania problemu.
Chodzi o Bascom 8051 i obsługe RC5!
Procedure przepisałem z jednej z lekcji Bascom Collage (Analizator kodu rc5).
Problem w tym że po odbiorze analizator pokazuje ablo 21,21 albo 63,63(Adres,Komenda).
Uzywam pilota od elemisa, takiego jaki był pokazany przy jednym z projektów o RC5.

W czym w takim razie jest problem???

Dwie funkcje mnie nie urządzaja.

Pomóżcie!!!! :566:
Siedze juz drugą dobe bez snu.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Press
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Press » 12 gru 2004, o 13:30

1. podłączyłeś odbiornik do INT0, jak pamiętam, to bascom obsługuje polecenie GETRC5 tylko na tm pinie
2. Czy napięcie zasilające odbiornik RC5 ma stabilne zasilanie?
3. czy na pewno pilot nadaje w RC5? Kiedyś też się namęczyłem, a okazało się, ze pilot nadawał w kodzie chyba SONY pomimo iż sprzedawca upierał się, że RC5

Arrek
-
-

Postautor: Arrek » 12 gru 2004, o 17:11

Co do pilota:
Obejzyj przebiegi pilota. Jesli nie masz analizatora to sciagnij ze strony EdW program "monitor podczerwieni" czy cos takiego do LPT. nie wiem czy dziala pod NTkami, czy tylko pod win9x. pewnie wiele jest w sieci podobnych programow. o tym jak wygladaja przebiegi rc5 pisano wiele razy w wielu miejscach - w sieci tez znajdziesz i porownasz.

Ale elemis z pewnoscia dziala w rc5, co najwyzej moze byc uszkodzony (rezonator ceramiczny pekniety na przyklad).

uzywasz 2051?

Awatar użytkownika
małysz
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: małysz » 12 gru 2004, o 22:28

Witam!
Tak używam 2051 i wszystko jest dobrze podłaczone.
Sprawa się wyjaśniła. Ten pilot albo jest odmiencem albo poprostu jest uszkodzony.
Znalazłem innego pilota od nagrywarki PHILIPS i wszystko gra tylko że dziwnie adres sie zachowuje, dla CD-R jest to 26 a mi naprzemiennie pokazuje 26,58,26,58,25,58 itd.

Poradziłem z tym sobie dodając jedną linijke do programu ale cz nie wiecie może dlaczego tak sie dzieje?

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”