Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Plynna regulacja napięcia sieciowego w zakresie 0-220V

Awatar użytkownika
PICIA
-
-
Kontaktowanie:
re

Postautor: PICIA » 11 gru 2004, o 06:19

Dość obrazowo to wyjaśniłeś :D Ale trafnie...

I powtarzam to co napisałem już raz : Jest to silnik komutatorowy uniwersalny
Tylko post zniknął... :oops:
I nie była to odpowiedż wymijająca - jak ktoś napisał - tylko konkretna i na temat.
Takie silniki stosowane są w odkurzaczach , wiertarkach itp sprzęcie.
Pracują przy zasilaniu zarówno DC jak i AC.
zaręczam nie jest to moja sprawa-niemniej jak zaczołem obserwowac co tu sie pisze niestety ale i ja nie widziałem takiego postu z tą wypowiedzią :(-ale obiecuje sprawdze

jozefg
-
-

Postautor: jozefg » 11 gru 2004, o 14:02

Witam! To nie jest silnik uniwersalny, jeżeli możesz to opowiedz się konkretnie, albo za zmiennym, albo za stałym, a nie wymijająco.
Pozdrawiam
To była odpowiedż właśnie na mój post...

ROM
-
-

Postautor: ROM » 12 gru 2004, o 00:43

Wiadomo, że w sieci jest zmienna amplituda, 50 razy na sekundę, a na komutator przychodzą Dwie szczotki każda po przeciwnej stronie i gdy przyłożysz do nich to napięcie, to na jednej szczotce, jest dodatnia, połówka, a na drugiej ujemna, w tym czasie następuje obrót wirnika, ale w tym samym czasie zmienia się też i amplituda w śieci i tam gdzie była dodatnia polówka, to teraz jest ujemna połówka, a że jako nastąpił też obrót wirnika, to znowu w tym samym miejscu jest ta sama połówka, co poprzednio i w efekcie na ta samą stronę komutatora, przychodzi zawsze ta sama polaryzacja i to właśnie, nazywa się prostowanie mechaniczne, tak jak kolega wspomniał, że jest to silnik uniwersalny i ma racje, bo on pójdzie pod napięciem zmiennym i pod stałym, ale faktycznie, to jest silnik na prąd stały.
Z tego wynika , że taki silnik osiągnie tylko i wyłącznie 50obr/min.
Ciekawe co w tej sytuacji z silnikami , które osiągają kilka tysięcy obrotów ?.... :?
P.S.
A wracając do tematu.Czy nie łatwiej jest zrobić taką regulację przy użyciu napięcia stałego ?.Można też wtedy zrobić np. regulację PWM.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”