Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Kontrolery USB wykonanie we własnym zakresie.

Sigmut
-
-
Kontrolery USB wykonanie we własnym zakresie.

Postautor: Sigmut » 10 gru 2004, o 19:44

Witam serdecznie.
Proszę o radę w następującej kwestii.
Czy istnieje jakieś sensowne rozwiązanie, aby w laptopie nie posiadającym portów USB coś takiego;zainstalować;. W grę nie wchodzą obecnie sprzedawane kontrolery USB na kartach PCMCIA, ponieważ wymagana jest obsługa CardBus, czego sprzęt ten nie posiada. Jedynym rozwiązaniem mogłoby być nabycie takowego kontrolera do slotów 16 bitowych. Kiedyś widziałem takowe PCMCIA z USB 1,1, teraz, kiedy potrzebuję to jak na złość niema w komisach czy allegro.
Czy ktoś z Was próbował taki problem rozwiązać? Może istnieje gotowe rozwiązanie podłączenia swego rodzaju konwertera np. poprzez LPT albo COM? Nie zależy mi na osiągach, lecz na posiadaniu samego faktu istnienia USB, aby była możliwość podłączenia urządzeń wymagających tego interfejsu.
Bardzo proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 24 sty 2005, o 18:55

Istnieja transceivery USB-COM, widzialem nawet takie cos osobiscie, ale osiagi slabe (jak to coma) pozatym baaardzo zadko spotykane. Ale jak sie nie ma co sie lubi, to mozna szukac co sie da.

Awatar użytkownika
jaglarz
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: jaglarz » 24 sty 2005, o 22:07

W ofercie AVT są następujące kity:

556 Konwerter USB<->RS232
5080 Konwerter USB<->RS232
1407 Modułowy interfejs USB<->RS232

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 28 sty 2005, o 16:50

No tak... czytajac posta, i piszac odpowiedz zapomnialem sie troche i nie wzielem pod uwage tamatu topicu, a wlasciwie jego czesci, tego "wykonane we wlasnym zakresie" jakos mi wowczas umknelo :oops:

trryt
-
-

Postautor: trryt » 29 sty 2005, o 18:31

AVT566 to przejściówka USB=>rs232, tzn mając w kompie USB dostaajemy dodatkowy RS232, nigdy na odwrót! tusb3410 może być programowny na dwa sposoby: z komputera przez USB - sterownik wysyła program po podłączeniu tej przejśćówki. Albo z pamięci(24LC65 o ile dobrze pamiętam) jeżeli tą pamięć zainstalujemy na płytce. Oczywiście jeżeli korzystamy z pamięci to wcześniej trzeba ją zaprogramować. Pamięć daje (chyba) tylko to że możemy sobie urządzenie nazwać jak chcemy tzn w Menadżerze urządzeń zobaczymy np "Moja Pszejściufka" producent "Ździsiu elektonikz" ;) a nie Texas Instruments. Jak były sample to te układy były łatwo dostępne a teraz to może TME, ale jak już to pewnie raczej drogo.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”