Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

konwerter analogowo-cyfrowy

Sting
-
-
konwerter analogowo-cyfrowy

Postautor: Sting » 3 gru 2004, o 19:10

Czesc

Czy jeżeli kamera Canon MVX200 nie ma konwertera analogowo-cyfrowego to
znaczy to że nie da się w żaden sposób przegrać korzystając z niej materiału cyfrowego na kasetę video i odwrotnie?

Na czym polega niekompatybilność kamer NTSC i PAL ?

Dzieki

LucASWw
-
-

Postautor: LucASWw » 4 gru 2004, o 17:54

Da się przegrać tylko musiałbyś wykorzystać komputer do konwersji materiału cyfrowego. Jeżeli karta graficzna ma wyjście analogowe to do niego możesz podłączyć magnetowid.
Różnica między NTSC, a PAL jest taka, że jest m.in inny sposób synchronizacji obrazu. I materiał nagrany kamerą NTSC nie oglądniesz na sprzęcie PAL, chyba, że magnetowid, albo telewizor obsługują oba formaty.

Sting
-
-

Postautor: Sting » 4 gru 2004, o 21:53

"Jeżeli karta graficzna ma wyjście analogowe to do niego możesz podłączyć magnetowid. "

A mógłbyś zerknąć czy ta karta ma takie wyjście, nie wiem jak to się nazywa, nie znam się na tym w ogóle:

http://www.compusa.com/products/product ... pfp=SEARCH

Rozumiem że można też wtedy nagrywać z kaset video na kompa? Po prostu jest potrzebny jakiś program?

Do czego może służyć wejście cyfrowe w kamerach? Cholera, nie wiem jak bardzo są potrzebne te wszystkie wejścia i wyjścia cyfrowe i analogowe, kamery z tym wszystkim są dużo droższe...

Wiecie może jakie programy do edycji są dołączane do Canonów?

Szkoda że są te różnice w systemach, nawet w cyfrówkach... Kamery w usa są naprawdę tanie...

Wielkie dzięki!!

LucASWw
-
-

Postautor: LucASWw » 4 gru 2004, o 23:18

Wynika, że twoja karta graficzna ma "composite Video out".
Rozumiem że można też wtedy nagrywać z kaset video na kompa? Po prostu jest potrzebny jakiś program?
I potrzebna jest karta wideo, lub graficzna z wejściem video. Oprogramowanie do przechwytywania znajdziesz pełno w internecie.
Do czego może służyć wejście cyfrowe w kamerach?
Musisz zobaczyć do instrukcji obsługi kamery. Może służyć do sterowania kamerą. Jeżeli jest koło niego napisane I.Link, 1394 lub FireWire jest to złącze komunikacyjne.
Szkoda że są te różnice w systemach, nawet w cyfrówkach
W cyfrówkach już nie ma takich różnic.

Sting
-
-

Postautor: Sting » 5 gru 2004, o 14:04

W cyfrówkach już nie ma takich różnic.
Ale jakieś różnice są, widziałem na stronach USA cyfrówki wyszczególnione jako NTSC i ich PALowskie odpowiedniki w Europie. Takiej cyfrowki NTSC chyba sie nie da podlaczyc do naszych telewizorow.

Kurcze nie wiem co zrobic. Kamera Canon MVX200i ma wejscie cyfrowe, analogowe i konwerter analogowo-cyfrowy, ale jest duzo drozsza od MVX200. Nie wiem jak moga mi sie przydac te rzeczy. Jak to jest w praktyce, uzywacie tych wejsc i konwertera?

Dzieki za pomoc!

LucASWw
-
-

Postautor: LucASWw » 5 gru 2004, o 17:20

widziałem na stronach USA cyfrówki wyszczególnione jako NTSC i ich PALowskie odpowiedniki w Europie
No to nie wiem co to może znaczyć.
Też mam cyfrówkę i w opcjach mam do wyboru tylko formaty: MPEG-1 oraz MPEG-2
Może to chodzi o analogowe wyjście wideo. Bo w mojej są opcje NTSC-N, PAL-B, PAL-G, PAL-H, PAL-I (prawie wszystkie litery alfabetu) oraz Combined PAL.
Jeśli masz jakieś wątpliwości, to zapytaj producenta twojej kamery, wykorzystując formularz na jego stronie.
Powracając do konwertera ADC (wreszcie zajarzyłem o co Ci chodzi :) ) to rzeczywiście nie da się z kasety wideo przegrać do cyfrowej kamery jeżeli ona ma tylko analogowe wyjście. Musiała by być wyposażona również w analogowe wejście wideo. W tym wypadku potrzebny był by komputer.

Sting
-
-

Postautor: Sting » 6 gru 2004, o 16:20

A jaką masz dokładnie kamerę?
Ja słyszałem że po prostu amerykanskich kamer nie da sie ogladac na naszych telewizorach (inny FPS, rozdzielczosc).

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”