Czesc
Czy jeżeli kamera Canon MVX200 nie ma konwertera analogowo-cyfrowego to
znaczy to że nie da się w żaden sposób przegrać korzystając z niej materiału cyfrowego na kasetę video i odwrotnie?
Na czym polega niekompatybilność kamer NTSC i PAL ?
Dzieki
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj siękonwerter analogowo-cyfrowy
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Da się przegrać tylko musiałbyś wykorzystać komputer do konwersji materiału cyfrowego. Jeżeli karta graficzna ma wyjście analogowe to do niego możesz podłączyć magnetowid.
Różnica między NTSC, a PAL jest taka, że jest m.in inny sposób synchronizacji obrazu. I materiał nagrany kamerą NTSC nie oglądniesz na sprzęcie PAL, chyba, że magnetowid, albo telewizor obsługują oba formaty.
Różnica między NTSC, a PAL jest taka, że jest m.in inny sposób synchronizacji obrazu. I materiał nagrany kamerą NTSC nie oglądniesz na sprzęcie PAL, chyba, że magnetowid, albo telewizor obsługują oba formaty.
"Jeżeli karta graficzna ma wyjście analogowe to do niego możesz podłączyć magnetowid. "
A mógłbyś zerknąć czy ta karta ma takie wyjście, nie wiem jak to się nazywa, nie znam się na tym w ogóle:
http://www.compusa.com/products/product ... pfp=SEARCH
Rozumiem że można też wtedy nagrywać z kaset video na kompa? Po prostu jest potrzebny jakiś program?
Do czego może służyć wejście cyfrowe w kamerach? Cholera, nie wiem jak bardzo są potrzebne te wszystkie wejścia i wyjścia cyfrowe i analogowe, kamery z tym wszystkim są dużo droższe...
Wiecie może jakie programy do edycji są dołączane do Canonów?
Szkoda że są te różnice w systemach, nawet w cyfrówkach... Kamery w usa są naprawdę tanie...
Wielkie dzięki!!
A mógłbyś zerknąć czy ta karta ma takie wyjście, nie wiem jak to się nazywa, nie znam się na tym w ogóle:
http://www.compusa.com/products/product ... pfp=SEARCH
Rozumiem że można też wtedy nagrywać z kaset video na kompa? Po prostu jest potrzebny jakiś program?
Do czego może służyć wejście cyfrowe w kamerach? Cholera, nie wiem jak bardzo są potrzebne te wszystkie wejścia i wyjścia cyfrowe i analogowe, kamery z tym wszystkim są dużo droższe...
Wiecie może jakie programy do edycji są dołączane do Canonów?
Szkoda że są te różnice w systemach, nawet w cyfrówkach... Kamery w usa są naprawdę tanie...
Wielkie dzięki!!
Wynika, że twoja karta graficzna ma "composite Video out".
I potrzebna jest karta wideo, lub graficzna z wejściem video. Oprogramowanie do przechwytywania znajdziesz pełno w internecie.Rozumiem że można też wtedy nagrywać z kaset video na kompa? Po prostu jest potrzebny jakiś program?
Musisz zobaczyć do instrukcji obsługi kamery. Może służyć do sterowania kamerą. Jeżeli jest koło niego napisane I.Link, 1394 lub FireWire jest to złącze komunikacyjne.Do czego może służyć wejście cyfrowe w kamerach?
W cyfrówkach już nie ma takich różnic.Szkoda że są te różnice w systemach, nawet w cyfrówkach
Ale jakieś różnice są, widziałem na stronach USA cyfrówki wyszczególnione jako NTSC i ich PALowskie odpowiedniki w Europie. Takiej cyfrowki NTSC chyba sie nie da podlaczyc do naszych telewizorow.W cyfrówkach już nie ma takich różnic.
Kurcze nie wiem co zrobic. Kamera Canon MVX200i ma wejscie cyfrowe, analogowe i konwerter analogowo-cyfrowy, ale jest duzo drozsza od MVX200. Nie wiem jak moga mi sie przydac te rzeczy. Jak to jest w praktyce, uzywacie tych wejsc i konwertera?
Dzieki za pomoc!
No to nie wiem co to może znaczyć.widziałem na stronach USA cyfrówki wyszczególnione jako NTSC i ich PALowskie odpowiedniki w Europie
Też mam cyfrówkę i w opcjach mam do wyboru tylko formaty: MPEG-1 oraz MPEG-2
Może to chodzi o analogowe wyjście wideo. Bo w mojej są opcje NTSC-N, PAL-B, PAL-G, PAL-H, PAL-I (prawie wszystkie litery alfabetu) oraz Combined PAL.
Jeśli masz jakieś wątpliwości, to zapytaj producenta twojej kamery, wykorzystując formularz na jego stronie.
Powracając do konwertera ADC (wreszcie zajarzyłem o co Ci chodzi ) to rzeczywiście nie da się z kasety wideo przegrać do cyfrowej kamery jeżeli ona ma tylko analogowe wyjście. Musiała by być wyposażona również w analogowe wejście wideo. W tym wypadku potrzebny był by komputer.