Fakt, ale w sumie chyba przy małych mocach to nie jeste ważne czy jest szum czy nie, małych mocach i słabym sprzęcie, może tak to ujme. Ja narazie ten sumator podłączyłem do wieży takiej wiadomo domowej

(czyli nie najlepszej) ale muszę powiedziec ze nawet kondensatory które dałem w nim 100n zmniejszaja szumy. Całe urządzenie pracuje na TL081 jak narazie potem zmienie na niskoszumny TL071.
Ale nie o to mi chodzi, kolega powiedział mi, że jeśli poczytam o sumowaniu sygnałów audio to sie przekonam, że nie jest to takie super. Chodzi mu o to, że barwa dźwięku nie bedzie taka dobra jak z jednej gitary.
Ja myslę, że chodzi tu o to: np apmlituda sygnału pierwszej gitary ma akurat w jakims momencie dolinę, a drugiej w tym samym momencie wzrasta, i jak sie nałożą to bedzie nienaturalny "ruch" głosnika, jeśli nie jasno to w tym momencie pole magnetyczne w cewce zanika i głośnik "powraca" do normalnego stanu, ale w trakcie "opadania" znów w cewce pojawia się prąd i pole magnetyczne. Teraz głośnik znów sie "wybrzusza". Myślę, ze problem w przenoszeniu dźwięku dwuch gitar bedzie taki, że w naturze sygnał z takiej gitary przechodzi cały czas z "góry" na "dół", płynnie, a jeśli połączymy dwie, to sygnał sie nałozy i ten sygnał już nie jest taki naturalny, bo dwie gitary grają coś innego, dwie inne częstotliwości.(Chyba wiecie o co mi chodzi

).
Ale teraz sie zastanawiam, jak by było to tak źle, to przecież gitara by musiała sie składac z jednej stuny, no bo jak szarpnie się drugą, to jest dokładnie taka sama sytuacja, ze sygnały sie mieszają i znów są "nienaturalne" góry i doliny amplitudy. Czyli jak to jest z tym sumowaniem sygnałów z dwuch gitar, lub innych urządzeń. Oczywiście mówie o sytuacji, ze sygnał jest odgrywany tylko na jednym głośniku.
Moim zdaniem chyba nie ma sensu sie nawet tym głowy zawracać, w naturze przecież też sie nakładają fale akustyczne i nie ma problemu, że sklanka z kubkiem źle wybrzmiewają

. No ale tu nie idize wszytko z jednego głośnika czyli jakaś różnica jest.
Jakie są wasze opinie na temat sumowania sygnałów?