Czy ktos uruchomil nadajnik i odbironik Telecontroli ( dokladnie RT4 i RR3 - lub podobne AM) uzywajac Bascoma.
Nie potrafie wydzielic sygnalu uzytecznego z odbiornika.
Probuje wycinac za krótkie impulsy ale tez nic nie pomaga.
Paczka z sklada sie z 12 bajtow
6x h55
1x naglowek
3x dane
2x suma kontrolna
bit wysylany co ok. 0.8ms ( 1.2kHz ).
W jaki sposób próbkowac sygnal zeby pozbyc sie zaklocen i wydzielic informacje ??
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięBASCOM + nadajnik/odbiornik Telecontrolli 433MHz
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
cześć
poczytaj opis układu HCS 200 i zrób transmisję w taki sam sposób.
to jest dosyć proste. Odbiorniki mają to do siebie , że bardzo szumią , zastosuj przed początkiem transmisji header ( paczkę impulsów o wypełnieniu 50/50%) co wysteruje odbiornik i zagłuszy szumy jakie normalnie występują.
Ja to kiedyś zrobiłem w bascomie , potem przeniosłem to na pica.
wystarczy pomyśleć.
Pozdrawiam
to jest dosyć proste. Odbiorniki mają to do siebie , że bardzo szumią , zastosuj przed początkiem transmisji header ( paczkę impulsów o wypełnieniu 50/50%) co wysteruje odbiornik i zagłuszy szumy jakie normalnie występują.
Ja to kiedyś zrobiłem w bascomie , potem przeniosłem to na pica.
wystarczy pomyśleć.
Pozdrawiam
Kiedyś "na żywca" podpiąłem taką parkę do RXD i TXD dwóch mikrokontrolerów AT89C2051. Aplikacje dla nadajnika i odbiornika napisane były w Bascom. Zrobiłem nagłówek w bardzo prosty sposób: jako charakterystyczny znak (bodajże #) i całość wysyłałem przy pomocy Print (czy Printbin) i odbierałem też jakoś po Bascom'owemu. Nagłówka (praktycznie znaku) używałem do synchronizacji odbieranego łańcucha. Całość działała jako rodzaj bezprzewodowego czujnika. Nie miałem absolutnie żadnych kłopotów z transmisją danych na odległości rzędu 2 metry (całość zasilana była z napięcia 5V, czyli niżej, niż podaje w specyfikacji producent). Podaj swój email, jeśli chcesz. Podzielę się aplikacją, aczkolwiek to nic specjalnego
Maybe
Maybe