Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProgram do rysowania obwodow drukowanych
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
A więc:
(piszę z wersji ze spolszczeniem)
Klikasz na pasek narzędzi > Makra>kopiowanie makra.
I "kopiuj z" >otwórz plik lib.> wybierasz plik>
"Kopiuj do" > otwórz > program files > cm2000>user> i dodajesz po kolei każdy nowy element z listy "kopiuj z".
Klikając na "Kopiuj" po środku tych dwuch tebelek.
Elementy też można tworzyć (rysować) i dodawac do biblioteki ale Ja teraz piszę juz o gotowych elementach biblioteki które trzeba tylko skopiowac do porgramu.
(piszę z wersji ze spolszczeniem)
Klikasz na pasek narzędzi > Makra>kopiowanie makra.
I "kopiuj z" >otwórz plik lib.> wybierasz plik>
"Kopiuj do" > otwórz > program files > cm2000>user> i dodajesz po kolei każdy nowy element z listy "kopiuj z".
Klikając na "Kopiuj" po środku tych dwuch tebelek.
Elementy też można tworzyć (rysować) i dodawac do biblioteki ale Ja teraz piszę juz o gotowych elementach biblioteki które trzeba tylko skopiowac do porgramu.
Czy tobie chodzi o stworzenie nowego elementu czy o skopiowanie elementu z jednej biblioteki do drugiej?jak w circuitmaker 2000 dodać symbol elementu kórego niema w spisie?
Jeśli chodzi o kopiowanie to czytaj tu: http://www.elektronika.qs.pl/forum/viewtopic.php?t=978
Natomiast przy tworzeniu nowego elementu musisz wybrać opcję "new macro"
Mógłby ktoś podać mi linka do tego CM2000 ewe. podesłać cały program jeśli nie waży za dużo? (letus@o2.pl) Z góry dzięki!
Kiedyś w szkole używaliśmy EasyTrax'a . Jeśli dobrze pamiętam to jest to darmowa wersja jakiegoś profesjonalnego programu. Ten jest znacznie okrojony, ale przy tym łatwy w obsłudze był a w internecie są nawet polskie tutoriale do tego programu.
Nawet chyba to czasopismo kiedyś wydawało o nim tutorial...a może to była elektronika dla wszystkich (nie pamiętam już)
kilka linków do tutoriali, które znalazłem. Resztę znajdziesz w sieci:
Tutorial EdW
część wcześniejsza
Tu jest chyba cz. 1 tego tutoriala
Nawet chyba to czasopismo kiedyś wydawało o nim tutorial...a może to była elektronika dla wszystkich (nie pamiętam już)
kilka linków do tutoriali, które znalazłem. Resztę znajdziesz w sieci:
Tutorial EdW
część wcześniejsza
Tu jest chyba cz. 1 tego tutoriala
- Darlington
- -
- Darlington
- -
Istniej taki program DIY Layout Creator, do ściągnięcią tutaj. On jest naprawdę bardzo prosty, ale nawet przydatny, niestety raczej tylko do jakichś prostych układów.
Od siebie mogę polecić także Sprint Layout. Dosyć prosty w obsłudze, mi jakoś pasuje.
Od siebie mogę polecić także Sprint Layout. Dosyć prosty w obsłudze, mi jakoś pasuje.