Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Przetaktowanie AVR

Arrek
-
-
Przetaktowanie AVR

Postautor: Arrek » 6 lis 2004, o 10:55

Mam pytanie do osob, ktore przeprowadzily szerokie proby przetaktowania rdzenia AVR (nie chodzi mi o to ze ktos stwierdzil ze jakas kostka dziala przy takiej a takiej fmax - to sam sobie sprawdze, ale o to ze dziala przy niej kazdy czy niemal kazdy proc z roznych serii produkcyjnych). Moze odezwie sie MKmakro? :)

Chodzi mi o to, czy przetaktowanie o 50% jest na tyle powtazalne, ze w amatorskich konstrukcjach mozna je bez obaw stosowac? A jesli powtarzalne jest inne przetaktowanie, to jakie?

Osobiscie nie jestem zwolennikiem takich nieortodoksyjnych rozwiazan, ale mam potrzebe zastosowania go.

LucASWw
-
-

Re: Przetaktowanie AVR

Postautor: LucASWw » 6 lis 2004, o 17:58

Zobacz na obudowę procka tam masz napisane jaka jest fmax stabilnej pracy.
Dla bardziej rozbudowanych procków nie można go zbyt szybko rozpędzić, bo peryferia nie nadążą i program się wysypie. Seria produkcyjna nie wiele mówi o zdolnościach overclockerskich, fakt, że pierwsze AVR'y nie dało się zbyt mocno potkręcić.
Jednak po co podkręcać AVR'a? I tak jego wydajność jest zbyt duża na zwykłe zastosowania. Jeśli chcesz superwydajność to zastosuj ATMEGA z 16MHz zegarem i program napisany w asemblerze.

Arrek
-
-

Postautor: Arrek » 6 lis 2004, o 21:33

Zobacz na obudowę procka tam masz napisane jaka jest fmax stabilnej pracy.
hahaha bardzo smieszne
Seria produkcyjna nie wiele mówi o zdolnościach overclockerskich, fakt, że pierwsze AVR'y nie dało się zbyt mocno potkręcić.
ale MOGA istniec roznice w roznych seriach wiec zalezy mi na opinii kogos, kto podkrecal wiele avrow. mamy tu jak by nie patrzec do czynienia ze statystyka, skoro producent nie daje juz gwarancji.
Jednak po co podkręcać AVR'a? I tak jego wydajność jest zbyt duża na zwykłe zastosowania. Jeśli chcesz superwydajność to zastosuj ATMEGA z 16MHz zegarem i program napisany w asemblerze.
wlasnie po to, ze z roznych wzgledow tyle to nieco za malo - wlasnie, nie na tyle bardzo aby siegac po cos potezniejszego (i drozszego), ale nieco za malo.

Nie jestes osoba ktora podkrecala wiela avrow, wiec po co odpowiadasz?

Moje rady dla ciebie:
1. Nie staraj sie na sile traktowac autora pytania jak glupka
2. Nie odpowiadaj jesli nie masz nic do powiedzenia w temacie o ktory pyta autor
3. Nie staraj sie myslec za autora nad jego projektem (i rozwiazaniami konstrukcyjnymi) skoro nie znasz projektu
4. Jesli odpowiadzasz zeby sie powymadrzac a nie napisac cos na temat, kandyduj do Sejmu RP

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 6 lis 2004, o 22:08

:( Mysle ze sie troche zagalopowales i jesli az tak bardzo ci sie nie spodobala jego odpowiedz powinienes mu podac te 4 punkty na pw ozieble :o

Ps. LucASWw nie martw sie niektore "typy" tak maja :wink:

LucASWw
-
-

Postautor: LucASWw » 10 lis 2004, o 21:23

ale MOGA istniec roznice w roznych seriach wiec zalezy mi na opinii kogos, kto podkrecal wiele avrow. mamy tu jak by nie patrzec do czynienia ze statystyka, skoro producent nie daje juz gwarancji.
Oczywiście, że istnieją różne fmax różnych serii, ale i tak to daje niemiarodajne korzyści. Zysk częstotliwości jest tylko kilka MHz, a ryzyko duże, bo w skrajnym przypadku można spalić niezbyt taniego procka. Statystycznie AVR'a można rozpędzić do około 20MHz bez straty na uszkodzenie procesora. Próba powodzenia takiego zastosowania wzrasta, kiedy użyje się procka przystosowanego do zastosowań przemysłowych, czyli chyba, ze serii A, J i P? Ale i tak to nie jest regułą, bo zdażyły mi się egzemplarze, które nie chciały się w ogóle podkręcić.
Nie jestes osoba ktora podkrecala wiela avrow, wiec po co odpowiadasz?
Podkręcałem:
seria 90S: 1200, 2313, 2323, 2343, 4433, 8515, 8535, 8536
ATMEGA: 8, 16, 128, 169
ATTiny: 12, 15, 26
No nie wiem, czy to nie jest wiele.
wlasnie po to, ze z roznych wzgledow tyle to nieco za malo - wlasnie, nie na tyle bardzo aby siegac po cos potezniejszego (i drozszego), ale nieco za malo.
Za mało? Sięgnij po ATThumb, myślę, że AT91M55800A powinno Ci wystarczyć. Architektura 32bitowa, fmax 33MHz, pewnie dało by się podkręcić do 50MHz. Cena 60PLN u polskiego dystrybutora ATMEL'a. Minimum 4razy szybszy przy takiej samej czestotliwości od AVR'a. No i oczywiście oferujący więcej dla programisty niż rodzina AVR.

prompt
-
-

Postautor: prompt » 10 lis 2004, o 21:41

Spójrz w stronę Microchipa. To powinno rozwiać Twoje wątpliwości i dylematy z usług której firmy powinieneś skorzystać ...

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”