Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięBAUDRATE WIN API
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Czy przy oprogramowywaniu RS232 w Win API da sie ustawic baudrate (CBR_xxxx) inne niz z przyjetego szeregu? Nie ma w nim np. 76800 baud, a mi by sie przydalo...
Prędkość łącza szeregowego załeży wyłącznie od sprzętowego UART'u. Najpierw zobacz do datasheet'u jakie są prędkości UART'u i jak go skonfigurować, może się zdażyć, że jeszcze trzeba zmodyfikować kilka innych rejestrów. Możliwe jest, że UART na twojej płycie obsługuje 76,8kbps. W API może nie być takiej prędkości, bo praktycznie żadne urządzenie zewnętrzne nie komunikuje się z taką prędkością.
To zależy pod jaki OS piszesz program. W DOS'ie, Win9x możesz odwołać się do warstwy sprzętu bezpośrednio, problemy mogą pojawić się w NT, próba dostępu do sprzętu (odczyt stanu, zapis lub odczyt danych, modyfikacja konfiguracji) zakończy się naruszeniem ochrony i najprawdopodobnie niebieskim ekranem. Tutaj można używać tylko API. Może najpierw odwiedź http://msdn.microsoft.com/library/
Pozdrawiam
Pozdrawiam
wiem to doskonale. z tego co wiem istnieja sposoby dobrania sie do rej. bezposrednio przy ominieciu ochrony (chyba cos takiego jak INPOUT32.dll takie cos zapewnia ale nie testowalem). ja jednak odrzucam takie rozwiazanie. aplikacja ma dzialac pod wszystkimi windowsami i jedynym rozwiazaniem ktore zapewni bezawaryjnosc jest tak na prawde api. zmienie baudrate na 115200 chyba, choc w tym przypadku musze kwarc zmienic w uP aby blad baudrate byl dostatecznie maly. albo zostawie mniejsze baudrate, takie jakie mam teraz (choc ciut zbyt male jest....).To zależy pod jaki OS piszesz program. W DOS'ie, Win9x możesz odwołać się do warstwy sprzętu bezpośrednio, problemy mogą pojawić się w NT, próba dostępu do sprzętu (odczyt stanu, zapis lub odczyt danych, modyfikacja konfiguracji) zakończy się naruszeniem ochrony...
w NT nie bedzie niebieskiego ekranu tylko messagebox "Privileged indtruction". aplikacja pojdzie dalej.
-
- -
- Kontaktowanie:
Re: BAUDRATE WIN API
Pewnie tak. AFAIK nawet w nowych konstrukcjach jest zachowana zgodność z archaicznym już standardem taktowania zegarem 1.8432 MHz - chodzi tylko o to żeby się zegar bez dużych zaokrągleń dał podzielić. Akurat 1843200 / 76800 = 24 - dokładnie, więc szybkość też będzie bez zaokrągleń.Czy przy oprogramowywaniu RS232 w Win API da sie ustawic baudrate (CBR_xxxx) inne niz z przyjetego szeregu? Nie ma w nim np. 76800 baud, a mi by sie przydalo...
Ale i tak najlepiej sprawdź sam.
Pozdrowienia Jurek S.
Re: BAUDRATE WIN API
Doznalem iluminacji .
Juz OK, czasem najciemniej jest pod latarnia
Juz OK, czasem najciemniej jest pod latarnia