Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProgram do rysowania obwodow drukowanych
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Szukam jakiegos programu do rysowania obwodow drukowanych...
Te ktore znalazlem do tej pory sa dosc skomplikowane tak ze ciezko jest sie polapac.
Jaki prosty program polecacie do rysowania nieskomplikowanych plytek?
Czy istnieje jakis (w miare prosty) program, ktory potrafi na podstawie schematu ideowego wygenerowac obraz plytki?
Z gory wielkie dzieki za pomoc!
Te ktore znalazlem do tej pory sa dosc skomplikowane tak ze ciezko jest sie polapac.
Jaki prosty program polecacie do rysowania nieskomplikowanych plytek?
Czy istnieje jakis (w miare prosty) program, ktory potrafi na podstawie schematu ideowego wygenerowac obraz plytki?
Z gory wielkie dzieki za pomoc!
Tak,Ja używam Circuitmaker 2000 jest swietny.
Łatwy i prosty w obsłudze.
Poleam też PROTEL99SE .
Pamię taj tylko że sa to wersje 30 dniowe. (trial)
Jak chcesz CM2000 to napisz na PW to zapodam Ci jeszcze pewien plik
A jesli chcesz to przeslę Ci cały program e-mailem.
Jest jeszcze Autotrax (tez dobry grogram)
Eagle też jest dobrym programem.
Co do CM2000 to jest nawet możliwość nakładki po polsku czego raczej nie spotyka się w ogóle w takich programach.
Łatwy i prosty w obsłudze.
Poleam też PROTEL99SE .
Pamię taj tylko że sa to wersje 30 dniowe. (trial)
Jak chcesz CM2000 to napisz na PW to zapodam Ci jeszcze pewien plik
A jesli chcesz to przeslę Ci cały program e-mailem.
Jest jeszcze Autotrax (tez dobry grogram)
Eagle też jest dobrym programem.
Co do CM2000 to jest nawet możliwość nakładki po polsku czego raczej nie spotyka się w ogóle w takich programach.
Ja jednak proponuje Protel99 - moze na poczatku nie jest prosty, ale warto sie go nauczyc - pamietaj ze to jest dodatkowy wazny atut jak kiedys bedziesz szukac pracy w zawodzie Pozatym w Polsce jest to juz prawie standart - chociaz tak naprawde najwazniejsze sa Gerbery a to juz potrafi kazdy program do projektowania .
eagle
a co sadzicie o EAGLE? przeciez on takze nie jest zly i w dodatku darmowy?
slowo o EAGLE
Dlatego wspomnialem o EAGLE gdyz jest to program darmowy i znacznie prostszy od PROTELA( jest powszechnie dostepny ). Jasnym jest, ze jesli ktos jest przyzwyczajony do PROTELA nie bedzie chcial korzystac z innego programu. Tym niemniej trzeba powiedziec iz PROTEL jest dosyc skomplikowany i nazbyt rozbudowany dla amatora ktory chce zrobic jakas jednowarstwowa plytke.
Czy możecie podać mi oficjalną stronę Eagle? (nie wiedziałem, że to darmowe :). Wiem, że mogę znaleźć to w googlach, ale może macie przy okazji jeszcze jakieś inne ciekawe programy dla elektroników?
W najbliższym czasie będę przeglądał zasoby sourceforge.net, bo już wiem, że tam jest sporo softu związanego z PCB i o schematach pewnie też jest dużo. I wszystko free&open... :D Jak znajdę coś ciekawego, to napiszę.
W najbliższym czasie będę przeglądał zasoby sourceforge.net, bo już wiem, że tam jest sporo softu związanego z PCB i o schematach pewnie też jest dużo. I wszystko free&open... :D Jak znajdę coś ciekawego, to napiszę.
Przepraszam ze troszeczke zbocze z tematu...a co potem, jak juz macie plytki? jak przygotowujecie laminat do trawienie. Korzystacie z folii TES 200 ? Czy moze metody fotochemicznej? Moze jeszcze jakas inna?
Jestem ciekaw poniewaz wlasnie dzisiaj zmarnowalem troszeczke laminatu wykorzystujac TES-200. Podgrzewalem na zelazku ale z wynikow nie jestem zadowolony...juz kolejny raz kiedy chcialem wykonac precyzyjna plytke folia tes zawiodla mnie. Robilem plytke po pod AVT 5070 ( Willema eproma-programator )
Jestem ciekaw poniewaz wlasnie dzisiaj zmarnowalem troszeczke laminatu wykorzystujac TES-200. Podgrzewalem na zelazku ale z wynikow nie jestem zadowolony...juz kolejny raz kiedy chcialem wykonac precyzyjna plytke folia tes zawiodla mnie. Robilem plytke po pod AVT 5070 ( Willema eproma-programator )
Kiedyś często robiłem folia TES ,daj spokój...szkoda twoich nerwów i kasy na tą folie.Mało że droga to do d.....
Choć powiem że duzo zależy od drukarki i tuszu jaki tam jest.
Ja w sumie zawsze musiałem uzupełniać jakieś "niedociągnięcia" folii TES flamastrem .(takim do PCB).
Jak chcesz się coś więcej dowiedzieć na temat wytrawiania i metod to na dole masz pasek "szukaj" .Wpisz np. "obowdy drukowane", "druk","podtrawianie" itp. znajdziesz na 100% bo temat już wiele razy był poruszany na naszym forum.
Ja nawet zrobilem sobie "wytrawiarkę" Też był taki temat na forum
P.S. polecam metode kredową ,jest bardzo dobra i tania w porownaniu do folii TES
Używajmy paska "szukaj"
[ Dodano: 17-10-2004, 22:47 ]
Tak +/- wygląda schemat rysowany w CM2000 który mozna sobie zawsze zrobić jako BMP. GIF itp.
Później dodam jakiś obraz z TraxMaker żebyście mogli zobaczyć jak wyglądają layout-y
Choć powiem że duzo zależy od drukarki i tuszu jaki tam jest.
Ja w sumie zawsze musiałem uzupełniać jakieś "niedociągnięcia" folii TES flamastrem .(takim do PCB).
Jak chcesz się coś więcej dowiedzieć na temat wytrawiania i metod to na dole masz pasek "szukaj" .Wpisz np. "obowdy drukowane", "druk","podtrawianie" itp. znajdziesz na 100% bo temat już wiele razy był poruszany na naszym forum.
Ja nawet zrobilem sobie "wytrawiarkę" Też był taki temat na forum
P.S. polecam metode kredową ,jest bardzo dobra i tania w porownaniu do folii TES
Używajmy paska "szukaj"
[ Dodano: 17-10-2004, 22:47 ]
Tak +/- wygląda schemat rysowany w CM2000 który mozna sobie zawsze zrobić jako BMP. GIF itp.
Później dodam jakiś obraz z TraxMaker żebyście mogli zobaczyć jak wyglądają layout-y
- Załączniki
-
- PrĂłbka CM2000 ,jak to wyglÂąda ;)
- Preamp.GIF (6.42KiB)Przejrzano 10289 razy
Dzieki The End
Dzięki The End.
W sumie widzę że zetkneliśmy się z takimi samymi problemami. Także niestety musiałem za każdym razem kiedy już zdejmowałem folię z laminatu poprawiać flamasterkiem ( mam taki właśnie do PCB ) Ale i to nie zawsze pomagało.
Dzięki za radę, myślałem że jestem po prostu niezdarą i robienie płytek zaczęło mnie przerastać.
Fajnie wygląda ten GIF. Podaj mi The End linka skąd mogę ściągną ten programik. Zobaczymy jaki jest.
W sumie widzę że zetkneliśmy się z takimi samymi problemami. Także niestety musiałem za każdym razem kiedy już zdejmowałem folię z laminatu poprawiać flamasterkiem ( mam taki właśnie do PCB ) Ale i to nie zawsze pomagało.
Dzięki za radę, myślałem że jestem po prostu niezdarą i robienie płytek zaczęło mnie przerastać.
Fajnie wygląda ten GIF. Podaj mi The End linka skąd mogę ściągną ten programik. Zobaczymy jaki jest.
pod XP nie chodzi.
U mnie pod XP także nie chce się otworzyć. Najwidoczniej taka przypadłość...