Pytanie moje brzmi:
Czy ktoś próbował kiedyś multipleksować magistralę I2C, tzn. jedną magistralę przełączamy za pomocą multipleksera raz do jednego układu, a raz do drugiego?
Teoretycznie to powinno być możliwe, ale chciałbym się upewnić.
Wiem że mogę je wpiąć do jednej magistrali wystarczy zmienić adres slave'a, ale takie rozwiązanie nie wchodzi w grę.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPrzełączanie I2C
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
nigdy czegos takiego nie robilem ale jesli znajdziesz jakis uklad multipleksera dwukierunkowego (I2C ma dwukierunkowa linie danych) to nie mysle ze nie bedzie problemu....
jesli nie znajdiesz a tak jak piszesz adresowanie nie wchodzi gre to zastosuj albo uC albo male sygnalowe przekazniki ale wtedy znaczaco ograniczysz szybkosc sterowania (czasy przełaczania)
pozdro
jesli nie znajdiesz a tak jak piszesz adresowanie nie wchodzi gre to zastosuj albo uC albo male sygnalowe przekazniki ale wtedy znaczaco ograniczysz szybkosc sterowania (czasy przełaczania)
pozdro
Można to zrobić stosunkowo prosto. Wystarczy użyć kluczy np. 4066. Po dwa na kanał transmisyjny. To znaczy, że wejścia kluczy są połączone razem oddzielnie dla lini zegarowej SCL i danych SDA. Potem wystarczy tylko wybrać odpowiednią parę, przez podanie H na wejście sterujące danej pary i to wszystko. Budowałem już taki układ i sprawuje się bez problemu. Pozdrawiam.
Robiłem coś podobneg (nie I2C), więc nie sądzę, że będą jakieś problemy. Wręcz doskonałym układem do zastosowania jest 4052 (2 sztuki mpx 4 linie na 1 linię).
Ostatnio zmieniony 13 paź 2004, o 08:58 przez gawel, łącznie zmieniany 1 raz.
A mozna te uklady dostac w naszym smutnym kraju?
Ja rok temu obdzwonilem Philips Polska oraz wszystkich znaczacych dystrybutorow
i jakos nie udalo mi sie uzyskac ani zestawu startowego I2C o ktorum Philips trabi w swoich materialach, ani detalicznych ilosci ukladow.
Zaznaczam, ze nie zwracalem sie o te uklady jako osoba prywatna.
Ja rok temu obdzwonilem Philips Polska oraz wszystkich znaczacych dystrybutorow
i jakos nie udalo mi sie uzyskac ani zestawu startowego I2C o ktorum Philips trabi w swoich materialach, ani detalicznych ilosci ukladow.
Zaznaczam, ze nie zwracalem sie o te uklady jako osoba prywatna.
Nie chcial bym byc posadzony o zlosliwosc,Tak oczywiście mam je w swojej ofercie.
Wszystkich zainteresowanych (nie-osoby fizyczne ) zapraszam do współpracy - szczególnie z południa Polski.
Pozdrawiam
Dawid Skalski
Microdis
ale co takiego sie zmienilo przez miniony rok?
Kontaktowalem sie rowniez z Microdisem,
najpierw warszawskim, skad zostalem odeslany do glownego oddzialu firmy.
Mimo _pelnego_zrozumienia_ , bogatej korespondencji i kontaktu telefonicznego,
nie udalo mi sie nic zalatwic.
Moze moj blad polegal na tym, ze nie dzwonilem i nie naprzykszalem sie codziennie?
W sumie nie ma tego zlego...
Dzieki temu musialem sie obejsc bez ukladow Philipsa.
Malo tego, okazalo sie, ze jest to mozliwe i ze teraz ich w zasadzie nie potrzebuje.
(choc pozostaje wrazenie, ze zostalo to wymuszone okolicznosciami, a nie racjonalnym wyborem )