Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProblemik =)
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
Witam!
Od jakiegoś czasu poszkuję zasilaczy o małym (do 3 V) napięciu płynnie regulowanym, ale nigdzie nie mogę ich znaleźć: ani w sklepach elektronicznych w Zielonej Górze, ani w sklepach internetowych...
Zwracam się do Was z pytaniem, gdzie można kupić takie urządzonka i jaka jest ich orientacyjna cena. Nio, przecież muszą gdzieś być
Pozdrawiam!
Gustaw
Od jakiegoś czasu poszkuję zasilaczy o małym (do 3 V) napięciu płynnie regulowanym, ale nigdzie nie mogę ich znaleźć: ani w sklepach elektronicznych w Zielonej Górze, ani w sklepach internetowych...
Zwracam się do Was z pytaniem, gdzie można kupić takie urządzonka i jaka jest ich orientacyjna cena. Nio, przecież muszą gdzieś być
Pozdrawiam!
Gustaw
-
- -
Witam! Jeżeli chcesz zrobić od 0 to musisz zrobić na układzie LM324 jest to typowa kość do zasilaczy ze stabilizacją prądu i napięcie, robiłem taki na pracę dyplomową z odczytem cyfrowym, do 0 do 1V z dokładnością do 1 tysięcznej, jeżeli chcesz gotowy to musisz kupić gotowy kit J-101 ale kosztuje 50zł, sam scalak ze 2zł, wiec lepiej zrobić.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Witam!
Najprostrze rozwiązanie choć niezbyt skuteczne przy dużych zmianach obciążenia to zastosowanie LM 317 a na wyjściu szeregowo 2 diody np:1N4001-7 (1A/50-1000V) i wtedy można rególować napięcie od 0V. Jeśli zmiany natężenia prądu bedą znaczne to napięcie bedzie sie zmieniało w takt zmian prądu. Przy zmianie prądu od 0 do 1 ampera zmiana napiecia bedzie wynosila od kilkudziesięciu do ok 200mV w zależności od jakości diod.
Najprostrze rozwiązanie choć niezbyt skuteczne przy dużych zmianach obciążenia to zastosowanie LM 317 a na wyjściu szeregowo 2 diody np:1N4001-7 (1A/50-1000V) i wtedy można rególować napięcie od 0V. Jeśli zmiany natężenia prądu bedą znaczne to napięcie bedzie sie zmieniało w takt zmian prądu. Przy zmianie prądu od 0 do 1 ampera zmiana napiecia bedzie wynosila od kilkudziesięciu do ok 200mV w zależności od jakości diod.
-
- -
User Małysz dobrze się domyślał, bo narazie jestem dość zielony z elektroniki i nie wiem czy potrafię zrobić taki zasilacz wg. swojego projektu Jednakże chciałbym podziękować, za wskazanie odpowiedniego kitu Rzeczywiście, jest dość drogi, jednakże jeszcze bardziej potrzebny i koszt urządzonka powinien się zwrócić
Serdecznie pozdrawiam!
Gustaw
Serdecznie pozdrawiam!
Gustaw
-
- -
-
- -