Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Elektronika Dla Wszystkich - Jak zacząć zabawę?

QuaLiTy
-
-
Kontaktowanie:
Elektronika Dla Wszystkich - Jak zacząć zabawę?

Postautor: QuaLiTy » 19 wrz 2004, o 17:45

Witam wszystkich. Chciałbym się dowiedzieć, od czego najlepiej zacząć zabawę zwaną ELektRoniKą . W domu mam całkiem spore zaplecze sprzętowe (lutownice, druciki i pełno innych ciekawych zabawek :D ) No i właśnie... Może znacie jakieś strony internetowe, dzięki którym mógłbym dowiedzieć się czegoś o elementach (co do czego służy, jak to wykorzystać itp.), jak zaprojektować, jakich symboli się używa no ogólnie rzecz biorąc to chodzi mi o słownik pojęć + jakieś ciekawe i proste projekty do samodzielnego montażu :) A może proponujecie zacząć od czegoś innego? Wszystkie porady mile widziane :)

PS jeżeli jest to forum tylko dla "zaawansowanych" elektronikow to proszę o wskazanie mi innego dużego forum z informacjami na ten temat...

Awatar użytkownika
Press
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Press » 19 wrz 2004, o 18:02

Jeśli kompletnie nie masz pojęcia co jest do czego, to proponuję lekturę Elektroniki dla wszystkich. Od jakiegoś czasu pojawiają sie tam artykuły w cyklu Elektronika dla Nieelektroników w której opisywane są proste projekty z niemal "łopatologicznym" ;) wyjaśnieniem sposobu ich dzaiłania. Pozostałe projekty również mają dość dokładne opisy działania, więc z grubsza na pewno pojmiesz zasadę dzaiłania każdego z nich. Elektronika praktyczna to też bardzo dobre źródło, ale projekty są już za zwyczaj znacznie bardziej skomplikowane. A tak na sam początek, to proponuję zmontowanie kilku prostych gotowych układów (na przykład z oferty AVT). To nie rozwila wiedzy elektronicznej, ale pomaga oswoić się z lutownicą i sposobem montowania tego wszystkiego.

Trochę się rozpisałem, ale nie wiem na jakim jesteś poziomie, więc punkty które juz znasz poprostu ponmiń ;)

Acha... i jeszcze jedno. Elektronika jest jak ta nowa heya - na to nie ma lekarstwa ;) (żeby nie było, że nikt Cię nie uprzedził)

Powodzenia
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2004, o 00:08 przez Press, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-

Re: Elektronika Dla Wszystkich - Jak zacząć zabawę?

Postautor: Wojtek » 19 wrz 2004, o 20:12

Witam wszystkich. Chciałbym się dowiedzieć, od czego najlepiej zacząć zabawę zwaną ELektRoniKą . W domu mam całkiem spore zaplecze sprzętowe (lutownice, druciki i pełno innych ciekawych zabawek :D ) No i właśnie... Może znacie jakieś strony internetowe, dzięki którym mógłbym dowiedzieć się czegoś o elementach (co do czego służy, jak to wykorzystać itp.), jak zaprojektować, jakich symboli się używa no ogólnie rzecz biorąc to chodzi mi o słownik pojęć + jakieś ciekawe i proste projekty do samodzielnego montażu :) A może proponujecie zacząć od czegoś innego? Wszystkie porady mile widziane :) (..)
W czasopiśmie "Elektronika dla wszystkich" od kilku numerów trwa kurs "Elektronika dla nieelektroników" chyba w sam raz dla Ciebie, co do stron internetowych to też znajdziesz kilka, może na początek zapoznaj się ze znaczeniami symboli np u mnie na stronie www.elektronika.qs.pl/symbole.html . :D Znajdziesz tam również trochę teorii.

QuaLiTy
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: QuaLiTy » 19 wrz 2004, o 21:10

Wielkie dzięki za szybką odpowiedź :)już znalazłem kilka interesujących mnie informacji.

Arrek
-
-

Postautor: Arrek » 19 wrz 2004, o 22:44

Pamietaj ze trzeba byc swirem, zeby bawic sie w domciu elektronika. Ja jestem :). Poza satysfakcja pozytku niewiele, ale lepiej spedzac wolny czas na mysleniu, niz jakichs glupotach.

technoelf
-
-

Postautor: technoelf » 21 wrz 2004, o 22:24

Jeżeli poszukujesz jakiegoś innego forum dla mniej zaawansowanych to może spróbuj na www.elektroda.pl tam jest dział dla początkujących.

A tak w ogóle zanim zaczniesz coś montować lepiej dowiedz się jak najwięcej o teorii działania układu który budujesz.

Wiem, wiem przynudzam ale lepiej żeby układ który zmontujesz działał bo inaczej możesz się zrazić już na początku.

Więc taka porada: zacznij od czegoś łatwego.

Powodzenia :!:

majess
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: majess » 25 wrz 2004, o 12:35

Ja bym ci proponowal lekturę książki "Sztuka elektroniki" P Horowitz i W Hill. Książka napisana przez fachowców,ale "po ludzku". I co ważne prawie wszystkie zagadnienia są potraktowane fachowo(elektronika cyfrowa i analogowa). Co prawda jest to spory wydatek ,ale sie opłaca w siebie zainwestowac to 80PLN.

vmario
-
-
Kontaktowanie:

Najlepsza EdW

Postautor: vmario » 25 wrz 2004, o 16:21

Ja jestem za lekturą "Elektroniki dla Wszystkich", niezależnie od innych źródeł wiedzy ;) Zaczynałem od EdW i krok po kroku, miesiąc po miesiącu (bo elektronika to hobby na całe życia) umiałem coraz więcej. A za najbardziej wartościowy uważam stały konkurs Szkoła Konstruktorów, która na początku pozwala zapoznać się z wieloma dziedzinami elektroniki, a później zdobywać praktyczne doświadczenie.

snaffie
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: snaffie » 26 wrz 2004, o 18:08

A ja zaproponuje Ci www.tranzystor.pl jak troche tam poszperasz, to znajdziesz kilka ciekawych artykulow. Sa tam opisy konkretnych elementow i ich zasada dzialania i jeszcze kilka przydatnych rzeczy.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”