Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Programowanie mikroprocesorow (n00b)

nooga
-
-
Programowanie mikroprocesorow (n00b)

Postautor: nooga » 7 wrz 2004, o 14:37

Witam,

Na wstepie pargne uprzedzic, ze ejstem calkowitym begginierem w dziedzinie elektroniki :oops:. Jestem za to (ze tak powiem) lekko wtajemniczony jesli chodzi o Object Pascal (i kilka innych jezykow). Interesuje mnie budowa jakiegos ukladu, sterowanego mikroprocesorem (np. motoroli), ktory pozwolilby mi na zabawe z wyswietlaczem lcd (np takim jak maja telefony komorkowe). Chcialbym dowiedziec sie o:

- nazwe odpowiedniego procesora i jego orientacyjna cene,
- specyfikacje asma lub tez jakiegos jezyka ktory pozwoli mi programowac odpowiedni procesor (od biedy moze byc nawet kod maszynowy :twisted:),
- montarzu urzadzenia (lub tez mozliwosci zakupu) potrzebnego do programowania takiego procesora,
- "składania procka do kupy" z wyświetlaczem i ew jakims wejsciem typu guziczki ;)

Rozumiem ze moge wydac sie idiota, ale prosilbym chociaz o odeslanie mnie do odnowiedniego numeru EP lub jakiegos artykulu w sieci.

Pozrawiam

Awatar użytkownika
gawel
-
-

Postautor: gawel » 7 wrz 2004, o 14:46

A dlaczego proponujesz procek motoroli?

nooga
-
-

Postautor: nooga » 7 wrz 2004, o 14:51

Ja sie nie znam, ale jakis kumpel mi mowil ze takie rzeczy to sie robi na motorolkach... a czy uklady AT90S1200,AT90S2323,AT90S2343,AT90S4434,AT90S8535 nadawalby by sie do mojego celu?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
gawel
-
-

Postautor: gawel » 7 wrz 2004, o 14:56

Jak najbardziej, chociaż jeżeli zagadnienie będzie obszerne to może trzeba będzie użyć ATMEGA. Kompilator ASM i symulator procka ściągniesz ze strony ATMETA www.atmel.com (nazywa się AVRSTUDIO). Jeżeli chcesz pisać w C, to kompilator jest na stronie www.avrfreaks.net.

nooga
-
-

Postautor: nooga » 7 wrz 2004, o 14:59

Achh.. jaby bylo C to by bylo wysmienicie.... ;] Ale nadal nie wiem nic o sposobie polaczenia tego "czegos" z PC.

Arrek
-
-

Postautor: Arrek » 7 wrz 2004, o 15:18

Achh.. jaby bylo C to by bylo wysmienicie.... ;] Ale nadal nie wiem nic o sposobie polaczenia tego "czegos" z PC.
Rok temu byl cykl w EP traktujacy o sterowaniu LCD graficznych z tel. Nokii. Jesli chodzi o inne graficzne - specyfikacje sa w sieci, musisz tylko wiedziec jaki sterownik posiada taki wyswietlacz. Polaczenie z PC najlepiej RSem w tym przypadku.

nooga
-
-

Postautor: nooga » 7 wrz 2004, o 18:49

Po krotkich poszukiwaniach natrafilem na bardzo prosty programator ukladow Amtela... Chyba jednak sprawa sterowania wyswietlaczem jest dla poczatkujacego elektronika zbyt ambitnym zagadnieniem. Ciekaw jestem jak to jest z silnikami krokowymi, podejrzewam ze bardzo podobnie. I nie chodiz mi tu o samo programowanie ale o budowe odpowiedniego układu.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
gawel
-
-

Postautor: gawel » 7 wrz 2004, o 20:45

Nooga, ty musisz zrealizować konkretny projekt, czy pobawić się prockami?
Jeżeli tak, to może zainteresuje cię strona Wojtka: http://www.elektronika.qs.pl/mikroprocesory.html

nooga
-
-

Postautor: nooga » 8 wrz 2004, o 16:39

Ogolnie to przed realizacja jakiegos projekto wogole chcialbym zobaczyc jak to dziala itd. Poszedlem nawet juz do sklepu i kupilem sobie zcesci na programator. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
gawel
-
-

Postautor: gawel » 8 wrz 2004, o 17:37

No to życzę sukcesów na polu walki z prockami.

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”