Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Przetwornik analogowo cyfrowy z wyjściem spdif

Tomek D.
-
-
Przetwornik analogowo cyfrowy z wyjściem spdif

Postautor: Tomek D. » 6 wrz 2004, o 20:09

Witam
Jako że niedługo muszę wykonać pracę dyplomową potrzebuję kilku informacji odnośnie możliwości przystosowania przetwornika cs5336 http://duplex.hypermart.net/msnd/cs5336.pdf do pracy w systemie S/PDIF.

Planuję wykonać wysokiej klasy mikser audio który wysyłał by sygnał wyjściowy w postaci S/PDIF do komputera PC. Jako że przetworniki A/D w kartach dźwiękowych są bardzo kiepskie (przy wyciszonych wejściach szumy mają wartośc około -70dB) zależy mi na tym aby przesyłanie sygnału odbywało sie przez wejście cyfrowe, umożliwi to poprawę dynamiki.
Mam pytanie odnośnie układu cs5336: Czy ktoś robił już coś na tym scalaku, jeśli tak to jakie są wasze opinie na jego temat ? czy jest on wart swej ceny ? (ponad 200zł w katalogu elfa)
Drugie moje pytanie dotyczy możliwości przesłyania sygnału wyjściowego w postaci S/PDIF. Czy wyjście układu (pin 16) jest kompatybilne z tym standartem, czy może jest potrzebny jakiś dodatkowy koder ?

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”