Witam.
Poszukuje urządzenia lub nawet schematów do pomiarów kłody drzewa przenoszonej taśmociagiem. Chodzi tutaj o przybliżony pomiar ile drzewa przeszło przez maszynę. Długość kłód jest zawsze taka sama, więc chodzi jedynie o zmierzenie jej obwodu a raczej średnicy (może fotokomórki ) i zliczenie potem ile tego razem przez caly dzień sie uzbierało.
Docelowym wynikiem ma byc zliczanie ile m3 drzewa zostało przerobione, ale to może później. O czegoś trzeba zacząć.
Ktoś robił coś podobnego? Może do mierzenia innych przedmiotów?
Czy znajdę chociaż jakichs producentów lub dystrybutorów takich urządzeń?
Wolałbym zrobić coś takiego samemu, ale potzrbuje wskazówek od czego zacząć, na czym się wzorować...
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięUrządzenie do pomiaru wymiarow fizycznych kłody drzewa....:?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Z tego co wiem, nie ma prostej metody pomiaru objętości pociętego drzewa. Nawet w przemyśle, podczas przyjmowania drewna w zakładach celulozowo-papierniczych, robi się to w sposób przybliżony. Najdokładniejszą metodą pomiarową jest zanurzeniowa, można to robić też poprzez ważenie i odpowiednie współczynniki, w zależności od gatunku i stopnia wilgotności. Inne sposoby bardziej przypominają szacowanie, a nie pomiary.
Zgadzam sie z poprzednikiem... na dodatek kamera cyfrowa nie musi być wyjątkowo dobrej jakości... może być średniej jakości. Na upartego może być i analogowa (czasem można taką dostać w sklepach elektronicznych), ale wtedy istnieje problem do przetworzenia sygnału Video do cyfrowego.
Co do programu... też nie jest trudny - wystarczy wykorzystać najprostsze operacje do przetwarzania obrazu, tj. progowanie (czasem trzeba pokombinować z oświetleniem pnia, aby dobrze odznaczał się na rysunku - to ułatwia późniejszą obróbkę). Potem można już ułożyć w miarę sensowny algorytm pomiarowy... jeśli chcesz więcej, daj znać na mail'a (moja praca mgr polega właśnie na takich pomiarach).
Pozdrowienia, Tomasz.
Co do programu... też nie jest trudny - wystarczy wykorzystać najprostsze operacje do przetwarzania obrazu, tj. progowanie (czasem trzeba pokombinować z oświetleniem pnia, aby dobrze odznaczał się na rysunku - to ułatwia późniejszą obróbkę). Potem można już ułożyć w miarę sensowny algorytm pomiarowy... jeśli chcesz więcej, daj znać na mail'a (moja praca mgr polega właśnie na takich pomiarach).
Pozdrowienia, Tomasz.
Hmmmm.
No raczej pomysl sie nie nada ze wzgledu na potrzebe zastosowania kompa, co raczej nie idzie w parze z nasza hala produkcujna: kurz, trocina itp... ale milo bylo poczytac. Macie moze jeszcze jakies pomysly?
Nie chodzi mi o dokladny pomiar tylko chociaz przyblizony, cos np z zastosowaniem kilkunastu fotokomorek w jednej pionowej linii. Tylko jak to potem przetworzyc, zliczyc i przeliczyc na owe przyblizone metry...
No raczej pomysl sie nie nada ze wzgledu na potrzebe zastosowania kompa, co raczej nie idzie w parze z nasza hala produkcujna: kurz, trocina itp... ale milo bylo poczytac. Macie moze jeszcze jakies pomysly?
Nie chodzi mi o dokladny pomiar tylko chociaz przyblizony, cos np z zastosowaniem kilkunastu fotokomorek w jednej pionowej linii. Tylko jak to potem przetworzyc, zliczyc i przeliczyc na owe przyblizone metry...