Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięczujnik gazu
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
mam takie pytanie czy czujniki gazu tego typu jak są zamieszczane w kitach chyba jabla lub nord elektronik wykryją dym z papierosa??
Raczej nie. Czujniki (AF50) stosowane w tych zestawach wykrywają jedynie lekkie węglowodory (metan, propan). Montowałem taki czujnik u siebie w kotłowni i sprawdzałem jego wrażliwość na zadymienie powodowane przez kocioł węglowy. Nie reagował.
Szczególowe dane na temat detektorów gazu i zanieczyszczeń powietrza znajdziesz n.p. tutaj: "maritex.com.pl".
Pozdrawiam.
Szczególowe dane na temat detektorów gazu i zanieczyszczeń powietrza znajdziesz n.p. tutaj: "maritex.com.pl".
Pozdrawiam.
Czujniki gazów AF?? posiadają dwa wewnętrzne obwody: podgrzewania zasilany stabilizowanym napięciem oraz pomiarowy. Obwód pomiarowy czujnika reprezentuje sobą na zewnątrz pewną rezystancję zmieniającą się zależnie od stężenia gazu w jego otoczeniu. Reszta ukladu (przynajmniej w przypadku prostego detektora reagującego na przekroczenie progowego stężenia gazu) jest już prosta zasilanie: obwodu grzejnego, pomiarowego źródo napięcia odniesienia dla komparatora, komparator porównujący napięcie z czujnika z napięciem odniesienia oraz sterowany wyjściem komparatora "uklad wykonawczy" (buzzer, led, przekaźnik). Jedynym elementem, który określa na jaki gaz detektor będzie reagowal jest sam czujnik. w przypadku wymiany czujnika pewnym problemem może być konieczna konieczna rekalibracja ukladu, oraz co gorsze konieczność wygrzewania czujnika przez pewien czas (rzędu godzin) w celu ustabilizowania jego charakterystyki.
Pozdrawiam
Pozdrawiam