Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Problemy z Service Pack 6 do Protel 99SE

vmario
-
-
Kontaktowanie:
Problemy z Service Pack 6 do Protel 99SE

Postautor: vmario » 28 sie 2004, o 14:08

Szanowni państwo, mam problem z SP6. Po zainstalowaniu na XP Protel nie chce się prawidłowo zamykać, a moduł do tworzenia PCB się wykrzacza. Na 98 też jest niewesoło - chyba wysiada autoruter. Oczywiście próba odinstalowania nie przynosi żadnych efektów.

prompt
-
-

Postautor: prompt » 28 sie 2004, o 14:48

Na XP nie testowałem. Pod W2K i 98 wszystko chodzi bez zarzutu. Masz najnowszego Service Packa, tzn. SP6 ?

--------------------------
Poprawka :wink:
Z tematu wynika, że masz SP6. Sam nie ryzykuję instalowania XP, mam W2K, ale pod 98 MUSI chodzić. Masz wersję trialową Protela, czy "usprawnioną" ? Być może problem w cracku ? Odezwij się na PW. Ile masz pamięci w kompie ? Na swapie Protel nie pójdzie. Wszystko będzie się chrzanić.

radzio
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 28 sie 2004, o 23:28

Ja miłem problemy z Protelem wogóle pod systemami 98/2K/XP. Podczas routingu wyskakiwał wyjątek krytyczny. Z każdym service packiem i bez względu czy Protel był "usprawniony" czy nie. Problem chyba leży w samym programie (nie spotkałem wersji działającej bezbłednie).

prompt
-
-

Postautor: prompt » 29 sie 2004, o 01:18

"Mój" Protel99SE działa bezbłędnie. Nie ma problemów z autorouterem, nawet w przypadku płytek, które wymagają ponad półtorej godziny pracy. Przyczyna ew. kłopotów tkwi raczej w sprzęcie. Tak jak pisałem wcześniej, zbyt mało pamięci powoduje różne błędy, z wysypywaniem się autoroutera włącznie. Zapis w takiej sytuacji uszkadza bazę i raczej nie jest możliwa jej naprawa. Należy odpowiednio często robić kopie. Też to przechodziłem, ale od czasu wymiany komputera wszystko działa bezbłędnie. Ważny jest też procesor. Wszystkie profesjonalne systemy i aplikacje przygotowywane i optymalizowane są pod procesory Intela. Jeżeli coś nie działa pod AMD, to, przede wszystkim, należy zmienić procesor.

radzio
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 29 sie 2004, o 06:22

W pierwszym kompie miałem Durona 1GHz i 96 MB RAM a teraz mam AthlonXP 2500+ i 512 RAM. Tak więc "wina" procesorów AMD jest prawdopodobna. Tylko, co mam tydać ponad 1000 zeta, na nowy procesor? Acha, i miałem też zainstalowane Delphi i C++ Buldera w wersji 6. Protel jest pisany w Delphi (lub Builderze ) 5 (z SP6), tak więc może niezgodność wersji jakiegoś pliku może powodować "wysypywanie się: autoroutera.

prompt
-
-

Postautor: prompt » 29 sie 2004, o 10:40

Na szczęście jest szansa, że to nie wina procesora, którego wymiana, rzeczywiście nie jest sprawą prostą. Dobra płyta plus np. Celeron to niewiele mniej niż 1000 zł. Warto natomiast o tym pamiętać podczas kupna komputera. Pracuję w firmie, w której mam dostęp do wielu systemów w różnych firmach (klienci), także pracujących na platformie intelowskiej. Taki procesor jak AMD tam w ogóle nie występuje, nie ma racji bytu. A niezgodności potrafią wychodzić nawet między różnymi wersjami Pentium. M.in. Oracle musiał wystawić patcha do pewnych swoich produktów, które przestały poprawnie pracować po zmianie procesora z PIII na PIV.

vmario
-
-
Kontaktowanie:

Dzięki za porady :-)

Postautor: vmario » 7 wrz 2004, o 11:46

Dzięki za porady, ale na XP sprawa wygląda beznadzejnie. Za to na kompie z '98 była to raczej wina sprzętu (tylko 64MB RAM-u i do tego Celeron 600MHz), bo problemy sprawia tylko autorouter i to tylko na większych płytkach. Dla zainteresowanych podam, że mam zainstalowane Delphi 7 i nie ma chyba żadnych większych problemów w związku z tym (no chyba, że ten aotorouter, ale wtedy zapewne w ogóle by nie działał?).

Duchu
-
-

Postautor: Duchu » 7 wrz 2004, o 12:47

Nie jestem pewien, czy to tak dokońca wina sprzętu... mam Pentium III 800 i 128Mega i w moim przypadku Router biega całkiem nieźle... gorzej z zamykaniem się Protela (działam na Win2k). Ale po kilku krotnym jedno- dwu- krotnym zadziałaniu magicznymi klawiszami windowsa wszystko się ładnie zamyka

Nie jestem jednak pewien, czy nie ma w nim innych błędów... raz nagrałem zaprojetowany już PCB... po odegraniu była wersja wcześniejsza (udało mi się co prawda ozyskać, ale było mi gorąco...)... a głowę dam sobie uciąć, że nagrałem poprawnie ten plik... zatem, nie wiem, czy to był błąd programu, ale mimo to informuję...

Pozdrowienia, Tomasz :mrgreen:

prompt
-
-

Postautor: prompt » 7 wrz 2004, o 13:13

Duchu, ze 128 MB RAM będziesz miał problem z dużymi płytkami.
Jeżeli masz problemy z zamykaniem Protela, to przede wszystkim wyłącz defragmentację baz (compact) podczas zamykania programu. W razie potrzeby rób ją ręcznie.

Duchu
-
-

Postautor: Duchu » 7 wrz 2004, o 14:19

Dzięki za info ;)

Postaram się toto poprawić... z wymianą pamięci to mam problem, bo pracuję na laptopie (dość wiekowym...), zatem mam nadzieję, że może wystarczy...

Pozdrowienia, Tomasz

Arrek
-
-

Postautor: Arrek » 7 wrz 2004, o 15:32

W pierwszym kompie miałem Durona 1GHz i 96 MB RAM a teraz mam AthlonXP 2500+ i 512 RAM. Tak więc "wina" procesorów AMD jest prawdopodobna. Tylko, co mam tydać ponad 1000 zeta, na nowy procesor? Acha, i miałem też zainstalowane Delphi i C++ Buldera w wersji 6. Protel jest pisany w Delphi (lub Builderze ) 5 (z SP6), tak więc może niezgodność wersji jakiegoś pliku może powodować "wysypywanie się: autoroutera.
Ja mam komputer z Duronem 1600 i 256 RAMu - caly komp nowy kosztowal 1000. Mam win2k, bbuildera 6 i wszystko dziala cacy. Na win98 i Intelu Protel dzialal ok poza pewnymi niewielkimi bledami od czasu do czasu. Na przyklad kiedys dal komunikat "Nie znaleziono czlonka". Moze ktos z Was wie o jakiego czlonka chodzilo? Pod XP prawie nie uzywalem, ale zamykal sie ok.

Watpie w "wine" procesora. Intele i AMD sa widziane z zewnatrz tak samo. Problemy sa raczej jakies niezgosnosci na linii system operacyjny (w koncu to windows) - protel - service packi.

prompt
-
-

Postautor: prompt » 8 wrz 2004, o 10:02

... Intele i AMD sa widziane z zewnatrz tak samo ...
Obawiam się, że nie. Intel i AMD nigdy nie były w pełni zgodne. Program czy system przygotowany pod Intela wcale nie musi działać pod AMD, a że własnie wyznacznikiem standardu jest ten pierwszy, lepiej kupować komputer z Intelem.
No chyba, że kupuje się go do typowych, prostych, domowych lub biurowych zastosowań.

arnold240
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: arnold240 » 28 lis 2004, o 01:33

Witam!! ja mialem ten sam problem pod win xp po zainstalowaniu sp6 .
Moja propozycja to zainstalowac protela z sp3 wszystko dziala bez zadnych problemow.
Pozdrawiam
Załączniki
protel99seservicepack3.rar
(1MiB)Pobrany 200 razy

TheMonter
-
-

Postautor: TheMonter » 23 kwie 2006, o 15:13

Ja powiem, że czasem błędy są z winy sprzętu ale zasadniczo nie można powiedzieć, że na 100% soft nie będzie działał porawnie na AMD "bo programy inżynierskie typu CAD w większości przypadków wykorzystują Intelowski zestaw instrukcji" . Osobiście urzywam Protela 99se (SP6) na następujących maszynkach:
1) Dureń 800, K7-Pro, 392MB RAM, radek 9250, 120 GB HDD, WinXP (SP2)
2)PIII 500, Asus P3B-F, 128MB RAM, Riva TNT2-M64, 6GB HDD, WinXP (SP2)

...i nie mogę złego słowa powiedzieć, co prawda na słabszymn sprzęcie idzie to jak krew z nosa ale w miarę stabilnie i nic się nie wykrzacza. Jednak co dziwne na PIII gdzie był Win98se potrafił się Protel wywalić np. przy zamykaniu, czasem paskudnie w trakcie pracy ale zawsze przy zamykaniu wyskakiwał 3 razy pod rząd jakiś błąd (nie pamiętam już jaki dokładnie).

Więc gołe hasło "kup se Intela" jest trochę na przerost.

Pozdro dla Wszystkich

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”