Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Odbiór szeregowy danych bez taktowania zewnętrznego

Remo
-
-
Kontaktowanie:
Odbiór szeregowy danych bez taktowania zewnętrznego

Postautor: Remo » 21 sie 2004, o 23:08

Witam,
chciałbym zrealizować dekoder na 90s2313 kodu wysyłanego radiowo przez kostkę HT12e. Jak wynika z noty katalogowej kod jest 12bitowy.
Jak to zrobić aby procek odbierał ciąg zer i jedynek podanych na dany Pin z odbiornika radiowego? . Tor radiowy zbudowałem na gotowych modułach f-my Telecontrolli (433MHz). Częstotliwość oscylatora enkodera
to 2,25kHz, a jak napisano w nocie aplikacyjnej HT12d częstotliwość oscylatora dekodera powinna wynieść 50 x fosc enkodera.

Arrek
-
-

Postautor: Arrek » 22 sie 2004, o 09:09

Nie znam układów ht12x ale może po postu zrób tak: przejrzyj specyfikację i zobacz jakie przebiegi (timingi) wysyła ta kostka. Zdekoduj je programowo. Przyda się analizator stanów logicznych do podglądaia pracującego układu.

Remo
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Remo » 22 sie 2004, o 21:41

Przebiegi są przedstawione w nocie aplikacyjnej-problem tkwi właśnie w programowym zdefiniowaniu odbioru danych przez mikrokontroler. Nie wiem przy pomocy jakiej instrukcji bascomowej "zdjąć " przebieg z portu do ttórego podłączyłem odbiornik radiowy.

Arrek
-
-

Postautor: Arrek » 22 sie 2004, o 22:24

Nie wiem jak w nowych wersjach bascoma, ale kiedyś nie było odpowiednich gotowych instrukcji (w stylu GETRC5, DTMFOUT) do tego celu. Teraz racej też nie ma. Trzeba to zrobić krok po kroku samodzielnie. Najlepiej moim zdaniem nie w bascomie tylko w C.

Awatar użytkownika
Kamilkozi
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Kamilkozi » 22 sie 2004, o 22:38

http://boss.iele.polsl.gliwice.pl/data/ ... /2_12e.pdf - link do noty HT12E/A
Ze strony 7 jasno wynika, że dość prosto da się odtwożyć z nadawanego sygnału każdy bit. Trzeba tylko opowiedniu szybko próbkować sygnał i mierzyć stosunek czasu "1" do"0", z tego stosunku wyniknie czy dany bit to 1 czy 0. napewno konieczny będzie jakiś timer. odebrane dane trzeba zapisać w jakiejś tablicy i później zanalizować.
Niema gotowego Bascomowego polecenia do czytania danych z HT12E/A.
proponuję jednak zamiast łamania sobie głowy nad odczytem tych danych zastosowanie kostki HT12D/F( http://boss.iele.polsl.gliwice.pl/data/ ... /2_12d.pdf ), to znacznie uprości program.

Remo
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Remo » 23 sie 2004, o 08:03

No tak, ale w ATmedze8 zostało mi dużo wolnej pamięci, a dodatkowy układ to koszty i większa płytka.
Może ktoś ma rozpisaną procedurę do obsługi tego typu transmisji (w bascomie) ?- w przyszłości chciałbym zbudować bezprzewodowy czujnik temperatury i na pewno napotkam na podobny problem.

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”