Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Jak zapalić neonówke ???

matisf
-
-
Jak zapalić neonówke ???

Postautor: matisf » 16 sie 2004, o 20:39

Witam przedewszystkim chciałem się przywitać ponieważ jest to pierwszy mój wątek tu !

Mam pytanie,

wyciągnołem neonówke ze starego skanera i potrzebuje ją podłączyć żeby świeciła (jasne :)) tylko że nie wiem jak,

Co potrebuje żęby to zrobić ????

Awatar użytkownika
małysz
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: małysz » 16 sie 2004, o 22:36

Witam!
I tu na początek pytanie czy chodzi Ci o prawdziwą neonówkę czy o jeżeniówke czyli świetlówkę kompaktową? Pewnie o to drugie. Najpierw musisz sie dowiedzieć jaką ma moc znamionową. Nap. pracy pewnie kilkadziesiąt woltów ale do zapłonu kilkaset. W naiprostrzym przypadku odpowiedni starter i dławik ale najlepszy byłby oryginalny układ zasilający wymontowany ze skanera. Np.: mój skaner zasilany jest stałym nap. 15.2V więc u mnie musi być specjanla przetwornica. Proponuje pogrzebać w skanerze.

Guru
-
-

Postautor: Guru » 17 sie 2004, o 06:30

Jeżeli chodzi o żarówkę ze skanera to jest to dokładnie lampa fluorosencyjna zimnokatodowa i podejrzewam że musisz przyłożyć dosyć duże napięcie aby zaświeciła (ok. 100V rms).

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”