Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Fajny mikroprocesor

Awatar użytkownika
małysz
-
-
Kontaktowanie:
Fajny mikroprocesor

Postautor: małysz » 12 sie 2004, o 21:28

Witam!
Mam do kolegów pytanie apropo AT90S2343. Ten procesorek nie ma wejść XTAL, czy to oznacza ze jest taktowany jakimś wewnetrznym i ze nie trzeba go zewnętrznie taktować???

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 13 sie 2004, o 06:35

:) http://www.atmel.fi/dyn/resources/prod_ ... OC1004.PDF

Na stronie 61 of 64 tego pdf masz w punkcie 2 podane ktore typy sa fabrycznie ustawione na prace z wewnetrznym oscylatorem RC a ktore nie. To mozesz sam zmieniac przez programowanie "wysokim napieciem w programowaniu szeregowym" tam tez jest podane co i jak zmieniasz zapraszam do glebszego zapoznania sie z pdf i Twoje watpliwosci powinny same sie oddalic :wink:
Na stronie 6 masz przyklad jak podlaczyc zewnetrzny generator (rys. 4) :wink:
:D

Awatar użytkownika
małysz
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: małysz » 13 sie 2004, o 17:43

Witam!
Wielkie dzieki. Przejże!!!

Awatar użytkownika
małysz
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: małysz » 13 sie 2004, o 19:44

Witam!
To tylko jeszcze jedno pytanie. Czy można to ustawić za pomocą jakiejś instrukcji w programie??? Np: coś w stylu: RCEN ON albo RCEN IN. Chodzi o Bascoma. Programatory mam ISP 5 woltowe wiec nie bede mógł programować wysokim.

Awatar użytkownika
gawel
-
-

Postautor: gawel » 13 sie 2004, o 22:09

Bitów FUSE nie da się modyfikować z programu (RCEN jest jednym z bitów FUSE). FUSE mogą być modyfikowane wyłącznie przez programator.

Awatar użytkownika
małysz
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: małysz » 13 sie 2004, o 23:11

Witam!
Czyli co powinienem zrobić? Przerobic programator? Czy jest jakiś inny sposób?

Awatar użytkownika
gawel
-
-

Postautor: gawel » 14 sie 2004, o 00:45

Aby uzyskać określone efekty należy użyć odpowiednich narzędzi. Skoro twój programator tego nie robi to masz dwa wyjścia:
1. wejść w posiadanie odpowiedniego,
2. nie używać tego modelu mikrokontrolera.
A poważnie, to rozważ taką koncepcję: zaprogramuj bity FUSE na odpowiednie w jakimś zaprzyjaźnionym programatorze jednorazowo (takim, który to potrafi). Bity FUSE mają taką cechę, że nie ulegają zmianie przy kasowaniu pamięci mikrokontrolera, więc przy każdym kasowaniu i ładowaniu nowego programu nie zmienią stanu.

Awatar użytkownika
małysz
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: małysz » 14 sie 2004, o 13:44

Witam!
To w takim razie czy da się podłączyć do tego pracka rtezonator kwarcowy? W nocie kat. czegoś takiego nie widziałem.
Nie chce z niego rezygnować. Mam do dyspozycji programatory AVT 871 i AVT 515. Jestem bardzo początkujący w temacie uP. Wydaje mi sie że gdzieś widziałem że można je (FUSE) zmieniać w BASCOMIE. Czyli jeśli dobrze rozumien to one nie są kasowene ale można je przeprogramować. Czy tak?

Awatar użytkownika
gawel
-
-

Postautor: gawel » 14 sie 2004, o 16:50

Dokładnie tak, FUSE można modyfikować, ale nie ulegają zmiania w trakcie kasowania pamięci programu FLASH. BASCOM ma możliwość modyfikacji tych bitów.
Zewnętrznego rezonatora kwarcowego do procka 2343 nie da się przyłączyć, ale możesz w oparciu o taki rezonator zbudować generator taktujący i generowany sygnał podać na PB3 (oczywiści należy pamiętać o odpowiednim skonfigurowaniu FUSE).

Awatar użytkownika
małysz
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: małysz » 14 sie 2004, o 18:47

Witam!
To w takim razie nie będe sie bawił w zewnętrzny generator bo zależy mi na małej płytce. Gaweł a czy mógłbym Cie prosić o przykładówą procedure zmiany FUSE tak by procek kożystał z wewn. generatora?

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”