Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięBC337 na 5V działa a na 12 nie.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam serdecznie
Przez port LPT steruję sobie np. lampką na biurku zwierając przekaźnik.
Przekaźnik ten jest sterowany napięciem 5V z zasilacza komputerowego.
W układzie "obok" przekaźnika są: tranzystor BC337 i dioda prostownicza BYP401,
Wszystko chodzi jak należy.
Postanowiłem zmienić przekaźnik i kupiłem sterowany napięciem 12V, zamieniłem z tym na 5V i nic!! (oczywiście zasilam go teraz z 12 woltowej koncowki komputerowego zasilacza).
Podejrzewam, że tranzystor powinien być inny...
Jeśli mam rację to bardzo proszę o pomoc jaki powinieniem kupić!
Jeśli nie to co jest przyczyną?
Pozdrawiam
WindMan
Przez port LPT steruję sobie np. lampką na biurku zwierając przekaźnik.
Przekaźnik ten jest sterowany napięciem 5V z zasilacza komputerowego.
W układzie "obok" przekaźnika są: tranzystor BC337 i dioda prostownicza BYP401,
Wszystko chodzi jak należy.
Postanowiłem zmienić przekaźnik i kupiłem sterowany napięciem 12V, zamieniłem z tym na 5V i nic!! (oczywiście zasilam go teraz z 12 woltowej koncowki komputerowego zasilacza).
Podejrzewam, że tranzystor powinien być inny...
Jeśli mam rację to bardzo proszę o pomoc jaki powinieniem kupić!
Jeśli nie to co jest przyczyną?
Pozdrawiam
WindMan
Już działą :-)
Przyczyną było chyba to, iż lutowałem to w nocy po ciężkiej pracy.
Przelutowałem to jeszcze raz i jest OK.
Serdecznie dziękuję za pomoc!!
Pozdrawiam
WindMan
Przelutowałem to jeszcze raz i jest OK.
Serdecznie dziękuję za pomoc!!
Pozdrawiam
WindMan
jaka masa
Małysz ja sobie nawet nie wyobrażam okładu o dwuch masach.. Masa to masa...
Re: jaka masa
No chyba że będą to 2 układ współpracujące za sobą rozdzielone barierą - to wtedy będziesz miał dwie masyMałysz ja sobie nawet nie wyobrażam okładu o dwuch masach.. Masa to masa...
Jaką barierą można jaśniej? Może i ja się dowiem czegoś nowego podobnie jak Małysz...No chyba że będą to 2 układ współpracujące za sobą rozdzielone barierą - to wtedy będziesz miał dwie masy
Są układy, które z różnych względów muszą być odizolowane od siebie ale jednocześnie wspólpracują ze sobą (np w urządzeniach medycznych, czy telekomunikacji) - izolacja polega na tym że oba układy mają odizolowane od siebie zasilanie np. za pomocą przetwornicy z transformatorem separującym, a sygnały rozdzielone są np. transoptorami i to jest przypadek gdy możemy mówić o dwoch różnych masach w układach odizolowanych od siebie.Jaką barierą można jaśniej? Może i ja się dowiem czegoś nowego podobnie jak Małysz...No chyba że będą to 2 układ współpracujące za sobą rozdzielone barierą - to wtedy będziesz miał dwie masy
prośba
a możesz pokazać mi jakiś bardziej namacalny przykład? Powiedzmy schemat? Nie chodzi o to że Tobie nie wierzę ale warto samemu ocenić
Re: prośba
Proszę bardzo zerknij na rys. 3 który znajdziesz pod tym linkiem http://www.analog.com/library/analogDia ... 1/ecg.html - jest to zresztą ciekawy przykład zastosowania mikrokonwertera w układzie wzmacniacza EKG. Całość układu jest zasilana z bateri 3V i ma masę oznaczoną symbolem trójkąta, jedynie układ zapewniający izolację czyli ADuM1301 (izolowany RS232) zasilany jest od strony wzmacniacza napięciem z baterii a od strony np PC-ta na pięciem VDD o masie innej niż wzmacniacza EKG. W tym przykładzoie dzięki baterii nie trzeba robić izolowanej przetwornicy DC/DC.a możesz pokazać mi jakiś bardziej namacalny przykład? Powiedzmy schemat? Nie chodzi o to że Tobie nie wierzę ale warto samemu ocenić
nauka nauka tylko nauka
ok dzięki, czyli jednak zawsze można się czegoś nauczyć..