Witam!
...ale chce je zadać. Skoro w spisie parametrów mikrokontrolerów Atmel'a mam częstotliwość taktowania procka np.: 0-8 MHz, to czy to oznacza ze mogę zastosować np.: rezonator 40 kHz by zmniejszyć pobór mocy??? Nie potrzebuje szybkiego układu. Ale oszczędność energii przydała by się jak najwieksza.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPytanie może głupie...
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
- Kontaktowanie:
Technologia CMOS w ktorej to wykonany jest mikrokontroler charakteryzuje sie tym ze prad jest pobierany w zasadzie tylko w momencie przelaczania stanow logicznych. Im czesciej dokonuje sie przelaczen (wieksze czestotliwosci) tym sredni pobor pradu jest wiekszy. Zmniejszajac taktowanie procesora jak najbardziej oszczedzamy energie.
Spokojnie mozna podlaczyc kwarc 40kHz a nawet 1Hz Atmelki AVR z serii ATmega maja zaawansowane tryby obslugi kwarcu i mozna jeszcze bardziej ograniczyc pobor pradu poprzez zmniejszenie mocy wzbudzania rezonatora.
Pozdro
Dexter
Spokojnie mozna podlaczyc kwarc 40kHz a nawet 1Hz Atmelki AVR z serii ATmega maja zaawansowane tryby obslugi kwarcu i mozna jeszcze bardziej ograniczyc pobor pradu poprzez zmniejszenie mocy wzbudzania rezonatora.
Pozdro
Dexter
-
- -
- Kontaktowanie:
Re: Pytanie może głupie...
Kawałek z Atmega 32 :Skoro w spisie parametrów mikrokontrolerów Atmel'a mam częstotliwość taktowania procka np.: 0-8 MHz, to czy to oznacza ze mogę zastosować np.: rezonator 40 kHz by zmniejszyć pobór mocy???
<cyt>
To use a 32.768 kHz watch crystal as the clock source for the device, the Low-frequency
Crystal Oscillator must be selected by setting the CKSEL fuses to “1001”. The
crystal should be connected as shown in Figure 12. By programming the CKOPT Fuse,
the user can enable internal capacitors on XTAL1 and XTAL2, thereby removing the
need for external capacitors. The internal capacitors have a nominal value of 36 pF.
</cyt>
Pozdrowienia Jurek S.