Witam
Czy ktoś może mi powiedzieć, co mam źle ustawione w Protelu, kiedy robię PCB mam rozstawione elementy i poprowadziłem kilka ścieżek np. masa, zasilanie i jakieś tam. Pozostałe ścieżki chcę żeby poprowadził automat, ale po mimo zaznaczenia opcji, „ Lock All Pre-routes” Protel zmienia moje poprowadzone ścieżki zarówno ich ułożenie jak i grubość. Dodam, że wzoruję się na opisie z, EdW więc powinno być dobrze a nie jest może ktoś coś wie na ten temat.
Dzięki bardzo za pomoc
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProtel-prowadzenie ścieżek
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Może to być spowodowane tym, że np:
1) w opcjach AutoRouter'a masz wpisaną mniejszą grubość scieżek niż chcesz poprowadzić.
2) w opcjach AutoRouter'a masz ustawione, że scieżki po stronie elementów mają być poziome, a po stronie lutowania pionowe, lub na odwrót
3) też może ci zmodyfikować ścieżki własnoręcznie wytyczone, ponieważ w opcjach Autorouter'a jest zaznaczona opcja prowadzenia ścieżek po jak najkrótszych liniach.
Jeśli chcesz sam nieco zmodyfikować ułożenie ścieżek, to niech najpierw Autorouter podziała na twojej płytce, a póżniej ręcznie dokonaj zmian położenia ścieżek.
1) w opcjach AutoRouter'a masz wpisaną mniejszą grubość scieżek niż chcesz poprowadzić.
2) w opcjach AutoRouter'a masz ustawione, że scieżki po stronie elementów mają być poziome, a po stronie lutowania pionowe, lub na odwrót
3) też może ci zmodyfikować ścieżki własnoręcznie wytyczone, ponieważ w opcjach Autorouter'a jest zaznaczona opcja prowadzenia ścieżek po jak najkrótszych liniach.
Jeśli chcesz sam nieco zmodyfikować ułożenie ścieżek, to niech najpierw Autorouter podziała na twojej płytce, a póżniej ręcznie dokonaj zmian położenia ścieżek.