Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięBomisy
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
No widzę że w temacie zebrało się trochę na wspominanie dawnych czasów, swoją drogą ciekaw jestem czy w Krakowie jest jeszcze Bomis chyba niedaleko basenu Korony (jak dobrze pamiętam   ) z części tam kupionych poskładałem za czasów studenckich telewizorek taki przenośny polski montowany chyba w Biazecie - płytki warto było kupować pęknięte bo była szansa że są już po strojeniu, a uległy jedynie mechanicznemu uszkodzeniu. Swoją droga telewizorek do dzisiaj działa
  ) z części tam kupionych poskładałem za czasów studenckich telewizorek taki przenośny polski montowany chyba w Biazecie - płytki warto było kupować pęknięte bo była szansa że są już po strojeniu, a uległy jedynie mechanicznemu uszkodzeniu. Swoją droga telewizorek do dzisiaj działa   - tylko go nikt nie chce używać
 - tylko go nikt nie chce używać  
			 ) z części tam kupionych poskładałem za czasów studenckich telewizorek taki przenośny polski montowany chyba w Biazecie - płytki warto było kupować pęknięte bo była szansa że są już po strojeniu, a uległy jedynie mechanicznemu uszkodzeniu. Swoją droga telewizorek do dzisiaj działa
  ) z części tam kupionych poskładałem za czasów studenckich telewizorek taki przenośny polski montowany chyba w Biazecie - płytki warto było kupować pęknięte bo była szansa że są już po strojeniu, a uległy jedynie mechanicznemu uszkodzeniu. Swoją droga telewizorek do dzisiaj działa   - tylko go nikt nie chce używać
 - tylko go nikt nie chce używać  
 Ja do swojego Atari mialem Veste (czarno bialy) z tym ze dorobilem mu wejscie monitorowe. Jestem zdziwiony jak moglem grac kiedy nie wiedzialem czy zbieram czerwony czy niebieski klucz? I teraz jak porownuje tamte czasy programowania (8 bitowcow) w basic czy asembler to zycie jakby zrobilo kolko bo znowu jest programowanie i tez sa 8 bitowe tyle ze jedno ukladowe jak to sie wszystko powtarza? Ciekawe co bedzie za 10 - 15 lat?
 Ja do swojego Atari mialem Veste (czarno bialy) z tym ze dorobilem mu wejscie monitorowe. Jestem zdziwiony jak moglem grac kiedy nie wiedzialem czy zbieram czerwony czy niebieski klucz? I teraz jak porownuje tamte czasy programowania (8 bitowcow) w basic czy asembler to zycie jakby zrobilo kolko bo znowu jest programowanie i tez sa 8 bitowe tyle ze jedno ukladowe jak to sie wszystko powtarza? Ciekawe co bedzie za 10 - 15 lat? 
 Ps. w swoim Atari 65XE mialem 320kB

ATARI ATARI
Wspomnienia, ale jakie słodkie. Sam miałem ATARI 65XE i wspominam je z łezką w oku. Dla mnie to było integralna część dzieciństwa.Ja do swojego Atari mialem Veste (czarno bialy) z tym ze dorobilem mu wejscie monitorowe. Jestem zdziwiony jak moglem grac kiedy nie wiedzialem czy zbieram czerwony czy niebieski klucz? I teraz jak porownuje tamte czasy programowania (8 bitowcow) w basic czy asembler to zycie jakby zrobilo kolko bo znowu jest programowanie i tez sa 8 bitowe tyle ze jedno ukladowe jak to sie wszystko powtarza? Ciekawe co bedzie za 10 - 15 lat?

Ps. w swoim Atari 65XE mialem 320kB
A ktoś jeszcze pamięta co to było ZX-81?
 Mam do tej pory
 Mam do tej pory  Z wielka 1kB pamiecia statyczna na pokladzie hihi
 Z wielka 1kB pamiecia statyczna na pokladzie hihi  ja ja wylutowalem i wstawilem 62256 trzeba bylo odpowiednio podpiac adresy i sie mialo 32kB ktore bylo automatycznie rozpaznawane. Mily tyle ze gluchy hihi
 ja ja wylutowalem i wstawilem 62256 trzeba bylo odpowiednio podpiac adresy i sie mialo 32kB ktore bylo automatycznie rozpaznawane. Mily tyle ze gluchy hihi  A pisanie programow w basicu  w systemie Sinclaira to byla tragedia
 A pisanie programow w basicu  w systemie Sinclaira to byla tragedia  

Czesc
Moge sie pochwalic, ze tez mam 8-bitowy " komputer". Jest to AIM 65 zrobiony na bazie procesora R6502B. Posiada 20kB ROM-u i 4kB RAM-u.Ma na sobie drukarke termiczna - 20 znakow i wyswietlacz, tez 20 znakow, alfanumeryczny.Kupilem jako "SBC", w domu wsadzilem w obudowe, dorobilem zasilacz i mozna sie bylo bawic w programowanie w asemblerze i w basicu. Nie mozna na nim bylo grac, ale przy programach obliczeniowych byl prawie trzy razy szybszy niz ZX81.Pracowal uczciwie przez prawie dwa lata, pozniej jeszcze z rok w domu, a nastepnie poszedl odpoczywac na strych i tam pozostaje do dzis. Troche sentymentu i troche szkoda - kosztowal wiecej niz "maluch" w tym czasie.
Jesli chodzi o "Bomisy" to mieszkajac w Rzeszowie, bylem przynajmniej co drugi miesiac w Warszawie. Jesli mnie pamiec nie myli , to byl takowy na Gagarina, mysle, ze teraz to chyba nawet tej ulicy juz nie ma, drugi byl niedaleko Dworca Centralnego. Mysle , ze byly to czasy, kiedy ktos, kto mial dwie rece i glowe nie tylko do noszenia czapki, to dawal sobie rade w miare spokojnie zyc.
Wspomnienia, wspomnienia......
Pozdrowienia
			Moge sie pochwalic, ze tez mam 8-bitowy " komputer". Jest to AIM 65 zrobiony na bazie procesora R6502B. Posiada 20kB ROM-u i 4kB RAM-u.Ma na sobie drukarke termiczna - 20 znakow i wyswietlacz, tez 20 znakow, alfanumeryczny.Kupilem jako "SBC", w domu wsadzilem w obudowe, dorobilem zasilacz i mozna sie bylo bawic w programowanie w asemblerze i w basicu. Nie mozna na nim bylo grac, ale przy programach obliczeniowych byl prawie trzy razy szybszy niz ZX81.Pracowal uczciwie przez prawie dwa lata, pozniej jeszcze z rok w domu, a nastepnie poszedl odpoczywac na strych i tam pozostaje do dzis. Troche sentymentu i troche szkoda - kosztowal wiecej niz "maluch" w tym czasie.
Jesli chodzi o "Bomisy" to mieszkajac w Rzeszowie, bylem przynajmniej co drugi miesiac w Warszawie. Jesli mnie pamiec nie myli , to byl takowy na Gagarina, mysle, ze teraz to chyba nawet tej ulicy juz nie ma, drugi byl niedaleko Dworca Centralnego. Mysle , ze byly to czasy, kiedy ktos, kto mial dwie rece i glowe nie tylko do noszenia czapki, to dawal sobie rade w miare spokojnie zyc.
Wspomnienia, wspomnienia......
Pozdrowienia
http://www.old-computers.com/museum/com ... ?st=1&c=58... Moge sie pochwalic, ze tez mam 8-bitowy " komputer". Jest to AIM 65 zrobiony na bazie procesora R6502B. Posiada 20kB ROM-u i 4kB RAM-u.Ma na sobie drukarke termiczna - 20 znakow i wyswietlacz, tez 20 znakow, alfanumeryczny.Kupilem jako "SBC", w domu wsadzilem w obudowe, dorobilem zasilacz i mozna sie bylo bawic w programowanie w asemblerze i w basicu. Nie mozna na nim bylo grac, ale przy programach obliczeniowych byl prawie trzy razy szybszy niz ZX81.Pracowal uczciwie przez prawie dwa lata, pozniej jeszcze z rok w domu, a nastepnie poszedl odpoczywac na strych i tam pozostaje do dzis. Troche sentymentu i troche szkoda - kosztowal wiecej niz "maluch" w tym czasie...
 Podalem linka jak on AIM 65 wygladal po prostu super
 Podalem linka jak on AIM 65 wygladal po prostu super  
 I patrzac na to ze dzis sklada sie kity z wyswieltlaczem LCD potwierdza to co powiedzialem ze 8 bitowce zrobily wielkie kolo i znowu sa wsrod nas
 wielka zaleta ze teraz juz nie sa tak drogie jak kiedys
 wielka zaleta ze teraz juz nie sa tak drogie jak kiedys  
 Ps. sorry ze tak walkuje ten temat ale kompy to moje "" i nie mam jak na razie na to lekarstwa

Wacek dobrze ze wrociles na forum
 Wacek dobrze ze wrociles na forum 
Ostatni bomis widziałem jakieś 10-13 lat temu.
I żałuję że nie istnieje dzisiaj bo to była bardzo fajna sprawa na tamte czasy. Do tej pory mam jeszcze jakieś płytki z telewizorów kupione za bezcen.
To były fajne czasy właściwie wtedy zaczynałem się interesować elektroniką i byłem na poziomie generatorów na tranzystorach odbiorników detektorowych i pierwszej klasy szkoły podstawowej......
			I żałuję że nie istnieje dzisiaj bo to była bardzo fajna sprawa na tamte czasy. Do tej pory mam jeszcze jakieś płytki z telewizorów kupione za bezcen.
To były fajne czasy właściwie wtedy zaczynałem się interesować elektroniką i byłem na poziomie generatorów na tranzystorach odbiorników detektorowych i pierwszej klasy szkoły podstawowej......