Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięmój pierwszy program
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Napisz program wyświetlający na ekranie poniższą informację
OK.
Napisałem w Cedit
main()
{
Puts("OK”);
}
Co mam teraz zrobić żeby wyświetliło się na ekranie OK.
Korzystam z książki "Języki C i C++ - Twój pierwszy program. "
autor: Alan Neibauer, z netu mam pliki do tej książi (PCC12, EDITOR, SAMPLES) prawdopodobnie mam źle zainstalowane bo nie mogę uruchomić kompilatora w DOS ukazuje się taki komunikat
PCC-zakończone
no input file
OK.
Napisałem w Cedit
main()
{
Puts("OK”);
}
Co mam teraz zrobić żeby wyświetliło się na ekranie OK.
Korzystam z książki "Języki C i C++ - Twój pierwszy program. "
autor: Alan Neibauer, z netu mam pliki do tej książi (PCC12, EDITOR, SAMPLES) prawdopodobnie mam źle zainstalowane bo nie mogę uruchomić kompilatora w DOS ukazuje się taki komunikat
PCC-zakończone
no input file
Kompilator milczy
Jak mam wskazać ścieżkę do pliku skoro po uruchomieniu kompilatora czyli PCC wyskakuje Mi od razu powyższy komunikat próbowałem wpisać coś takiego
#include<stdio.h>
main();
{
puts("OK");
return(0);
}
i nic, prawdopodobnie, według Mnie mam źle wgrane pliki w książce opisane jest wgrywanie z dyskietki lecz Ja pobrałem pliki z netu wypakowałem je do katalogu utworzonego w C:\FIRSTC i tam je wszystkie otworzyłem, powyższe programy w pisywałem do edytora CEDIT zapisywałem program, który zapisywał się do C:\FIRSTC po czym otwieram PCC i komunikat
MSDS zakończone-PCC
no input file
pracuję w win-98, może tu jest problem
pozdrawiam
Jak mam wskazać ścieżkę do pliku skoro po uruchomieniu kompilatora czyli PCC wyskakuje Mi od razu powyższy komunikat próbowałem wpisać coś takiego
#include<stdio.h>
main();
{
puts("OK");
return(0);
}
i nic, prawdopodobnie, według Mnie mam źle wgrane pliki w książce opisane jest wgrywanie z dyskietki lecz Ja pobrałem pliki z netu wypakowałem je do katalogu utworzonego w C:\FIRSTC i tam je wszystkie otworzyłem, powyższe programy w pisywałem do edytora CEDIT zapisywałem program, który zapisywał się do C:\FIRSTC po czym otwieram PCC i komunikat
MSDS zakończone-PCC
no input file
pracuję w win-98, może tu jest problem
pozdrawiam
widze ze ominela cie era DOSa
kompilator musisz uruchomic podajac nazwe pliku jako parametr
czyli cos takiego:
albo jak masz kompilator i plik w jednym katalogu to juz nie musisz dawac "c:\firstc"
programy dosowe niezbyt wygodnie komunikuja sie z uzytkownikiem, czesto wlasnie tak jak w tym przypadku uruchamiasz program i jako parametry podajesz potrzebne pliki i eewentualnie jakies tam dodatkowe ustawienia, piszac np. uruchamiasz program "format.com" umieszczony chyba w c:\windows\command\ i jako parametr dajesz mu "c:\" czyli ktory dysk sformatowac
mam nadzieje ze nie zamotalem zbytnio
pozdrawiam
kompilator musisz uruchomic podajac nazwe pliku jako parametr
czyli cos takiego:
Kod: Zaznacz cały
kompilator.exe c:\firstc\plik_do_skompilowania.bleble c:\firstc\plik_skompilowany.exe
programy dosowe niezbyt wygodnie komunikuja sie z uzytkownikiem, czesto wlasnie tak jak w tym przypadku uruchamiasz program i jako parametry podajesz potrzebne pliki i eewentualnie jakies tam dodatkowe ustawienia, piszac np.
format c:\
mam nadzieje ze nie zamotalem zbytnio
pozdrawiam
A jesli nie chcesz sie grzebac z recznym uruchamianiem kompilatora z linii komend oraz oddzielnym edytorem to mozesz sprobowac zintegrowanego srodowiska dev-c++ z www.bloodshed.net .
W DOS jestem cienki, lecz przy kompilacji pojawiło się tak
C:\>firstc\PCC.EXE S.C C:\firstc S.C.EXE „ S.C to program który napisałem
PCC Compiler
Cannot open S.C
Gdy próbowałem z konsolidować
C:\>firstc\PCCL.EXE S.C
PCCL Linker for PCC and PCCA
Cannot open S.C
I znowu nic, ale jak by widział pliki
Programy ściągnąłem z www.kowhelp.com.pl/1c.html
PCC Compiler
Cannot open S.C
Cannot open S.C
W DOS jestem cienki, lecz przy kompilacji pojawiło się tak
PCC Compiler
Cannot open S.C
Cannot open S.C PCCL abandoned
Przed kompilacja wejdz do katalogu w ktorym zapisales s.c lub wskaz plik s.c poprzez pelna sciezke dostepu,
[Program napisany jest umieszczony w partycji C w katalogu FIRSTC tam też znajdują się wszystkie programy exe, biblioteki. W DOS w pisałem
C:\>FIRSTC\PCC S.C
Dostaje odpowiedź
PCC compiler U1.2c Copyright by Mark Desmet, 1989
Cannot open S.C
C:\>
Co jest grane takie to trudne, pozdrawiam
[
[Program napisany jest umieszczony w partycji C w katalogu FIRSTC tam też znajdują się wszystkie programy exe, biblioteki. W DOS w pisałem
C:\>FIRSTC\PCC S.C
Dostaje odpowiedź
PCC compiler U1.2c Copyright by Mark Desmet, 1989
Cannot open S.C
Co jest grane takie to trudne, pozdrawiam
[
1. to moze sprobuj nazwe kazdego pliku dac jako pelna sciezke, tylko sie nie pomyl i sprawdz w jakim katalogu jest jaki plik:
2. jesli to nie da efektu to wejdz do dosa i wejdz tam gdzie masz program pcc.exe i wpisz i powinien wyskoczyc help z opisem jakie paramerty i w jakiej kolejnosci podac
(ale nie uruchamiaj przez klikanie ani przez plik .bat tylko otworz okienko dosa przejdz do katalogu gdzie to masz i wpisz, bo inaczej okno zniknie i lipa )
C:\firstc\pcc.exe C:\firstc\s.c C:\firstc\s.exe
pcc.exe -help
(ale nie uruchamiaj przez klikanie ani przez plik .bat tylko otworz okienko dosa przejdz do katalogu gdzie to masz i wpisz, bo inaczej okno zniknie i lipa )
Żeby nie pomieszać napisałem ten program
main()
{
puts("OK");
}
Wpisałem w DOS tak jak Mi kazaliście
C:\>firstc\pcc.exe C:\firstc\s.c C:\firstc\s.exe
Ukazało Mi się okienko ( nie umiałem go z kopiować, więc pozwoliłem sobie je przepisać)
Tryb MS-DOS
Ten program wykonał niedozwoloną operację i zostanie zakończony. Zakończ wszystkie programy, a następnie ponownie uruchom komputer.
Jeśli w czasie działania programu ciągle występują problemy, kliknij przycisk Start, wybierz, pomoc. Usuwanie problemów, a następnie temat problemy przy uruchamianiu DOS
OK. Szczegóły>>
Program próbował wykonać nieprawidłową instrukcję
Lokalizacja błędu 0000:F206
Przerwania w obsłudze: BrakGdy wyedytowałem ten sam program i zrobiłem w nim błąd, czyli:
main()
}
puts("OK");
}wpisałem komendę zgodnie z poleceniem
W DOS pokazało się
PCC Compiler V1.2c Copyright by Mark DeSmet, 1989
2 $$ }
error:missing ;
4 $$ }
error:illegal external declaration
Number of Errors = 2
Po za tym nie rozumiem ostatniej instrukcji
Z tego, co przeczytałem trzeba w pierwszej kolejności z kompilować C:\>firstc\pcc.exe C:\firstc\s.c a później z konsolidować, czyli utworzyć plik wykonalny z rozszerzeniem exe. Korzystając w Moim przypadku z konsolidatora PCCL.EXE a Ja wykonywałem instrukcje C:\>firstc\pcc.exe C:\firstc\s.c C:\firstc\s.exe jak by z tym rozszerzeniem.
Ale i tak martwi Mnie ten komunikat z DOS.
DOS uruchamiam wywołując command z eksploracji windows. Ponieważ chcąc uruchomić gołego DOS po za windows, czyli Start-Zamknij-uruchom w trybie DOS. Wyświetla Mi się na linii C:\>WINDOWS> i nie umiem w prowadzić ścieżki dostępu, próbowałem różnych wpisów i nic.
Sory za przynudzanie, pozdrawiam
main()
{
puts("OK");
}
Wpisałem w DOS tak jak Mi kazaliście
Ukazało Mi się okienko ( nie umiałem go z kopiować, więc pozwoliłem sobie je przepisać)
Tryb MS-DOS
Ten program wykonał niedozwoloną operację i zostanie zakończony. Zakończ wszystkie programy, a następnie ponownie uruchom komputer.
Jeśli w czasie działania programu ciągle występują problemy, kliknij przycisk Start, wybierz, pomoc. Usuwanie problemów, a następnie temat problemy przy uruchamianiu DOS
OK. Szczegóły>>
Program próbował wykonać nieprawidłową instrukcję
Lokalizacja błędu 0000:F206
Przerwania w obsłudze: BrakGdy wyedytowałem ten sam program i zrobiłem w nim błąd, czyli:
main()
}
puts("OK");
}wpisałem komendę zgodnie z poleceniem
W DOS pokazało się
2 $$ }
error:missing ;
4 $$ }
error:illegal external declaration
Number of Errors = 2
Po za tym nie rozumiem ostatniej instrukcji
Z tego, co przeczytałem trzeba w pierwszej kolejności z kompilować C:\>firstc\pcc.exe C:\firstc\s.c a później z konsolidować, czyli utworzyć plik wykonalny z rozszerzeniem exe. Korzystając w Moim przypadku z konsolidatora PCCL.EXE a Ja wykonywałem instrukcje C:\>firstc\pcc.exe C:\firstc\s.c C:\firstc\s.exe jak by z tym rozszerzeniem.
Ale i tak martwi Mnie ten komunikat z DOS.
DOS uruchamiam wywołując command z eksploracji windows. Ponieważ chcąc uruchomić gołego DOS po za windows, czyli Start-Zamknij-uruchom w trybie DOS. Wyświetla Mi się na linii C:\>WINDOWS> i nie umiem w prowadzić ścieżki dostępu, próbowałem różnych wpisów i nic.
Sory za przynudzanie, pozdrawiam
1.
wpisz z tym helpem tak jak radzilem to moze ci napisze jakie parametry podac bo to kompilowaie moze tworzyc jakis plik posredni a z niego bycmoze dalej sie konsoliduje itp itd.
2. jak masz np. "c:\windows\" to wpisz cd to "change directory" w dosie
3. ja tez mialem kasiazke o C z tym kompilatorem ale pamietam ze mnie zdenerwowal i skads sciagnalem sobie jakis wygodniejszy (zdaje sie ze nie trzeba bylo osobno kompilowac i konsolidowac i bog wie co jeszcze (dlatego tak sie pospieszylem z tym ....s.exe)). potem przesiadlem sie na linuxa i tam juz w okienkowym srodowisku pisalem i kompilowalem wiec bylo jeszcze latwiej ale pki co to poszukaj na necie jakiegos kompilatora lepszego
4. a najlepsze rozwiazanie podal mw158979
sory pomylilo mi sie bo zapomnialem o tym konsolidowaniu.Po za tym nie rozumiem ostatniej instrukcji
wpisz z tym helpem tak jak radzilem to moze ci napisze jakie parametry podac bo to kompilowaie moze tworzyc jakis plik posredni a z niego bycmoze dalej sie konsoliduje itp itd.
2. jak masz np. "c:\windows\" to wpisz
cd c:\firstc
3. ja tez mialem kasiazke o C z tym kompilatorem ale pamietam ze mnie zdenerwowal i skads sciagnalem sobie jakis wygodniejszy (zdaje sie ze nie trzeba bylo osobno kompilowac i konsolidowac i bog wie co jeszcze (dlatego tak sie pospieszylem z tym ....s.exe)). potem przesiadlem sie na linuxa i tam juz w okienkowym srodowisku pisalem i kompilowalem wiec bylo jeszcze latwiej ale pki co to poszukaj na necie jakiegos kompilatora lepszego
4. a najlepsze rozwiazanie podal mw158979
A jesli nie chcesz sie grzebac z recznym uruchamianiem kompilatora z linii komend oraz oddzielnym edytorem to mozesz sprobowac zintegrowanego srodowiska dev-c++ z www.bloodshed.net .
Panowie po wielu próbach i doświadczeniach z waszą pomocą udało Mi się wreszcie złożyć wszystko jak należy
C:\WINDOWS>cd C:\firstc
C:\FIRSTC>pcc s.c
end of PCC 000E code 0003 data 1% utilization
C:\FIRSTC>pccl s
PCCL Linker for PCC and PCCA V1.2b Copyright by Mark DeSmet 1988
end of PCCL 9% utilization
C:\FIRSTC>s.exe
OK
C:\FIRSTC>Cytat:
A jesli nie chcesz sie grzebac z recznym uruchamianiem kompilatora z linii komend oraz oddzielnym edytorem to mozesz sprobowac zintegrowanego srodowiska dev-c++ z www.bloodshed.net
I chyba z tym trochę popróbuję, wielkie dzięki
pozdrowienia
C:\WINDOWS>cd C:\firstc
end of PCC 000E code 0003 data 1% utilization
PCCL Linker for PCC and PCCA V1.2b Copyright by Mark DeSmet 1988
end of PCCL 9% utilization
OK
C:\FIRSTC>Cytat:
A jesli nie chcesz sie grzebac z recznym uruchamianiem kompilatora z linii komend oraz oddzielnym edytorem to mozesz sprobowac zintegrowanego srodowiska dev-c++ z www.bloodshed.net
I chyba z tym trochę popróbuję, wielkie dzięki
pozdrowienia
ciesze sie ze pomoglem komus rozwiazac problem, a jeszcze chcialem dorzucic ze jak utworzysz plik w notatniku o tresci:
cd C:\firstc
po dwukrotnym kliknieciu wszystko wykona sie automatycznie (we wlasciwosciach pliku .bat mozesz trz ustawic zeby okienko bata po wykonaniu wszystkiego samo sie zamykalo) ale jest taka wada, ze dla kazdego projektu w C (dla kazdego pliku ktory bys chcial skompilowac) musisz taki bat utworzyc.
to sie nazywa plik wsadowy
a jesli utworzysz plik o takiej tresci:
cd C:\firstc
cls