Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj siękierunkowzkazy - LED
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
jestem poczatkujacy ale ..
chcialbym zastapic kierunek kilkoma ledami, czy potrzebne bedzie cos oprocz rezystrow ?? instalacja jest 12V polacze je raczej rownolegle miedzy soba.
chcialbym zastapic kierunek kilkoma ledami, czy potrzebne bedzie cos oprocz rezystrow ?? instalacja jest 12V polacze je raczej rownolegle miedzy soba.
Panowie... z tymi LED'ami w instalacjach samochodowych i motocyklowych to nie tak "plug'n'play"!. Polecam strony internetowe (zwłaszcza amerykańskie - http://faq.auto.light.tripod.com/ lub strona www.lumileds.com a na niej "Automotive application notes"), zapewniam że nie wystarczy dodać rezystor i "gra". Sam wałkowałem temat przy okazji Xenon'ów (mam już dosyć przepalających się g... żarówek). Na razie powymieniałem żarówki do podświetlenia kokpitu w samochodzie na LED'y i tam na próbę dałem tylko rezystory ale lepiej nie oglądać na oscyloskopie co się dzieje w instalacji przy pracy silnika i innych urządzeń (co może skutecznie skrócić życie LED'ów)
jestem laikiem ale potrafie skleic czy zlutowac to i owi, chcialem sam zmontowac te ledy...moze cos takiego..http://www.webbikeworld.com/r2/led/led.htm[/url]
Witam!
Układ jest spoko ale dla bateri. Jesli chcesz do motoru to dla bezpieczenstwa równolegle z diodami powinieneś dać kondensatory i diody zenera na ok. 15-20V. Układ z tego rysunku może być ale nie wiadomo jak zachowają sie diody przy zakłuceniach z alternatora ale myśle że z kondenatorem wystarczy żeby dobrze działało bo i tak tworzy to filtr dolno przepustowy.
Układ jest spoko ale dla bateri. Jesli chcesz do motoru to dla bezpieczenstwa równolegle z diodami powinieneś dać kondensatory i diody zenera na ok. 15-20V. Układ z tego rysunku może być ale nie wiadomo jak zachowają sie diody przy zakłuceniach z alternatora ale myśle że z kondenatorem wystarczy żeby dobrze działało bo i tak tworzy to filtr dolno przepustowy.