Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięObsługa RS232C pod windows XP pro.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam , mam pytanie czy ktoś z Was wie jak usunąć błędy typu "cannot open serial port" pod windows XP ,słyszałem ,że trzeba coś pomajstrować i wtedy wszystko jest OK. Moze ktoś z Was wie jak należy to krok po kroku zrobić?? Mowie z góry ze badana aplikacja działała pod win 98SE i ME ,oraz nie zapomniałem włączyć portu szeregowego w BIOSie.
dzięki
dzięki
miałem podobne problemy korzystając z komponentów pod delphi. pod WIN XP musi być inna obsługa portu. Jak napiszesz obsługę pod XP i skompilujesz żeby wszystkie biblioteki ci włożył, to pod 98 też ci będzie chodzić (przynajmniej w Delphi).
Ja korzystałem z Delphi 7, i książki Programowanie RS232 wydawnictwa HELION wyd II
Ja korzystałem z Delphi 7, i książki Programowanie RS232 wydawnictwa HELION wyd II
-
- -
Może coś znajdziesz na www.win32asm.civ.pl
Do RS pod XP
Witam
U mnie mam Win Xp prof i pislem w Delphi programik z obsługą RS.
Na www.4programmers.net jest komponent rsport i działa bez problemu.
Jeżeli można - to co za program piszesz- na maila.
Pozdrawiam
U mnie mam Win Xp prof i pislem w Delphi programik z obsługą RS.
Na www.4programmers.net jest komponent rsport i działa bez problemu.
Jeżeli można - to co za program piszesz- na maila.
Pozdrawiam
-
- -
- Kontaktowanie:
GasM, tak, chodzi o konwersję. Ja używam tych algorytmów do odbioru danych z urządzenia pomiarowego opartego na prcku '52.
Jezeli dane pomiarowe wysyłam z procka przez printf, algorytm działa poprawnie, zapisuje mi wyniki w zrozumiałej dla ludzi notacji (czyli dziesietnie). Nazwijmy ten sposób: wysyłaniem danych w trybie tekstowym.
Jeżeli z procka wysyłam dane przez instrukcje SBUF = zmienna_typu_char, na kompie odbieram chińskie hieroglify z mieszanką suachili - wysyłanie danych w trybie binarnym.
W jaki sposób zmienić algorytmy odbioru i interpretacji danych, aby program zapisywał mi je w postaci dziesiętnej do pliku.
Więcej szczegółów podam później albo jutro.
Jezeli dane pomiarowe wysyłam z procka przez printf, algorytm działa poprawnie, zapisuje mi wyniki w zrozumiałej dla ludzi notacji (czyli dziesietnie). Nazwijmy ten sposób: wysyłaniem danych w trybie tekstowym.
Jeżeli z procka wysyłam dane przez instrukcje SBUF = zmienna_typu_char, na kompie odbieram chińskie hieroglify z mieszanką suachili - wysyłanie danych w trybie binarnym.
W jaki sposób zmienić algorytmy odbioru i interpretacji danych, aby program zapisywał mi je w postaci dziesiętnej do pliku.
Więcej szczegółów podam później albo jutro.
sorki ze tak dlugo
ja wysyłam z PC przykładowo
buffer_O[1] :=chr(jakaś wartość) - gdzie buffer_O jest typu CHAR
a odbieram ściągając z '51 wartość z SBUFF
wysyłam z '51:
wpisuje do SBUFF jakąś wartość
a odbieram z PC
zmienna:=ord(buffer_I[1])
jak chcesz to wyświetlić to musisz jeszcze przekonwertować
inttostr(ord(buffer_I[1]))
[/i]
ja wysyłam z PC przykładowo