Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Obsługa RS232C pod windows XP pro.

majess
-
-
Kontaktowanie:
Obsługa RS232C pod windows XP pro.

Postautor: majess » 12 lip 2004, o 11:23

Witam , mam pytanie czy ktoś z Was wie jak usunąć błędy typu "cannot open serial port" pod windows XP ,słyszałem ,że trzeba coś pomajstrować i wtedy wszystko jest OK. Moze ktoś z Was wie jak należy to krok po kroku zrobić?? Mowie z góry ze badana aplikacja działała pod win 98SE i ME ,oraz nie zapomniałem włączyć portu szeregowego w BIOSie.

dzięki

GasM
-
-

Postautor: GasM » 13 lip 2004, o 09:43

miałem podobne problemy korzystając z komponentów pod delphi. pod WIN XP musi być inna obsługa portu. Jak napiszesz obsługę pod XP i skompilujesz żeby wszystkie biblioteki ci włożył, to pod 98 też ci będzie chodzić (przynajmniej w Delphi).
Ja korzystałem z Delphi 7, i książki Programowanie RS232 wydawnictwa HELION wyd II

SACZI
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: SACZI » 16 lip 2004, o 14:36

GasM, a przerobiłes juz może te przykładowe projekty tak, żeby program interpretował dane odbierane jak liczby, a nie jako kod ASCII ??

_Wojciech_
-
-

Postautor: _Wojciech_ » 17 lip 2004, o 22:27

Może coś znajdziesz na www.win32asm.civ.pl

Bimbel
-
-
Kontaktowanie:

Do RS pod XP

Postautor: Bimbel » 18 lip 2004, o 21:04

Witam
U mnie mam Win Xp prof i pislem w Delphi programik z obsługą RS.
Na www.4programmers.net jest komponent rsport i działa bez problemu.
Jeżeli można - to co za program piszesz- na maila.
Pozdrawiam

GasM
-
-

Postautor: GasM » 19 lip 2004, o 07:39

SACZI o co dokładnie ci chodzi? o konwersje, jakie instrukcje?
jak tak to na chwile obecną nie pamiętam, nie znam dobrze delphi żeby pamiętać instrukcje konwersji znaków. postaram się ci to na jutro napisać.

SACZI
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: SACZI » 20 lip 2004, o 12:00

GasM, tak, chodzi o konwersję. Ja używam tych algorytmów do odbioru danych z urządzenia pomiarowego opartego na prcku '52.
Jezeli dane pomiarowe wysyłam z procka przez printf, algorytm działa poprawnie, zapisuje mi wyniki w zrozumiałej dla ludzi notacji (czyli dziesietnie). Nazwijmy ten sposób: wysyłaniem danych w trybie tekstowym.
Jeżeli z procka wysyłam dane przez instrukcje SBUF = zmienna_typu_char, na kompie odbieram chińskie hieroglify z mieszanką suachili :D - wysyłanie danych w trybie binarnym.

W jaki sposób zmienić algorytmy odbioru i interpretacji danych, aby program zapisywał mi je w postaci dziesiętnej do pliku.

Więcej szczegółów podam później albo jutro.

Guru
-
-

Postautor: Guru » 22 lip 2004, o 13:00

Kolego SACZI odbierasz daną w postaci char, bieżesz taki pojedynczy znaczek dodajesz do niej wartość 48d i dostajesz cyferki w kodzie ASCII

Awatar użytkownika
gawel
-
-

Postautor: gawel » 22 lip 2004, o 14:13

SACZI, jeżeli nadajesz binarnie, to odbierzesz też binarnie. Skoro w procku '52 robisz printf i masz ok, to dlaczego (przy transmisji binarnej) nie możesz zrobić printf w pcecie. W końcu ktoś ('52 lub PC) musi raz wykonać konwersję wartości binarnej na znakową (to co robi printf).

GasM
-
-

Postautor: GasM » 23 lip 2004, o 10:04

sorki ze tak dlugo

ja wysyłam z PC przykładowo

buffer_O[1] :=chr(jakaś wartość) - gdzie buffer_O jest typu CHAR
a odbieram ściągając z '51 wartość z SBUFF

wysyłam z '51:

wpisuje do SBUFF jakąś wartość
a odbieram z PC
zmienna:=ord(buffer_I[1])