Witam. Piszę do Was z prośbą o poradę. Wysiadł mi dysk twardy, którego fragment gwarancji widoczny jest na fotce: www.elemid.republika.pl/dysk Niestety firma nie chce uznać gwarancji sugerując datę sprzedarzy: 2003-03-27. Tak podobno jest w ich komputerze.
Nie wiem co mam o tym myśleć. Ja tam na gwarancji widzę 9-kę. Równie dobrze pomyłka mogła nastąpić podczas wprowadzania danych do komputera. Prawdę mówiąc nie mam pojęcia czy to ma być 3-ka czy 9-ka. Ale czy to moja wina, że ktoś bazgrze, jak kura pazurem...?
Mam się zjawić w firmie z oryginałem gwarancji, co też zamierzam uczynić (chociaż oni już ją widzieli, a mi 100km robić dodatkowo nie jest po drodze...). Nawet jak się tam zjawię, to oni zapewne będą mieli przygotowaną jakąś gadkę, i nic z gwarancji nie będzie. Zastanawiam się, czy oni mogliby na tej całej sprawie mieć jakiś interes... W końcu to przecież nie oni naprawiają...
Co mi radzicie (oprócz tego, że nie warto tam robić zakupów)?
HELP!!!
mariusz_ciszewski@o2.pl
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProblem z wyegzekfowaniem gwarancji... w pewnej firmie...
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Dysk masz firmy Seagate pzynajmniej tak widać na gwarancji. Na stronie producenta trzeba sprawdzić czy u nich jest jeszcze na gwarancji. Jeżeli jest to możesz udać się do prawie dowolnej firmy komputerowej i za symboliczne koszta ( mniej niż jechać 100km) poprosić o załatwienie reklamacji.
Ja sam pracuje w serwisie komputerowym i wiem z praktyki, że są takie możliwości. To jest moja podpowiedź.
Wniosek z Twojej sprawy jest taki, że trzeba przy odbiorze czytać gwarancje, czasem utrudnione ale na przyszłość się przydaje, takich spraw jak i naciągających firm jest wiele.
Pozdrawiam
Ja sam pracuje w serwisie komputerowym i wiem z praktyki, że są takie możliwości. To jest moja podpowiedź.
Wniosek z Twojej sprawy jest taki, że trzeba przy odbiorze czytać gwarancje, czasem utrudnione ale na przyszłość się przydaje, takich spraw jak i naciągających firm jest wiele.
Pozdrawiam
niestety chyba to będzie marzec
Witaj
Jeśli nie masz rachunku to wydaje mi się że nie jest możliwe abyś co kolwiek wskórał. Jak pewnie wiesz firma ta musi posiadać kasę fiskalną więc sama firma posiada rachunek. Skoro zakup został zanotowany na marzec to znaczy że tak było w rzeczywistości. Kasa fiskalna zapisuję automatycznie datę więc raczej nikt nie majstrował specjalnie przy przerabianiu daty. Porządne firmy robią rozliczenia nawet dzienne więc jest pewnym że nic nie zostało źle zarchiwizowane
Jeśli nie masz rachunku to wydaje mi się że nie jest możliwe abyś co kolwiek wskórał. Jak pewnie wiesz firma ta musi posiadać kasę fiskalną więc sama firma posiada rachunek. Skoro zakup został zanotowany na marzec to znaczy że tak było w rzeczywistości. Kasa fiskalna zapisuję automatycznie datę więc raczej nikt nie majstrował specjalnie przy przerabianiu daty. Porządne firmy robią rozliczenia nawet dzienne więc jest pewnym że nic nie zostało źle zarchiwizowane