Witam
Nie wiem czy temat ten nadaje sie na to forum ale tak na prawde nie wiem gdzie go umiescic . Chcialem poruszyc temat klimatyzatora , czy jest jakas mozliwosc zwiekszenia mocy klimatyzatora tzn zwiekszenia ilosci zimna jakie moze wytwozyc klimatyzator. Z tego co wiem zwiekszawjac ilosc gazu w obiegu nic sie nie osiagnie wiec nie tedy droga.
Takze robilem proby polegajace na podzieleniu czesci zimnego powietrza i wprowadzeniu poprzez filtr na wymiennik ale takze nie bylo rezultatow. Jesynie co przyszlo mi do glowy to zwiekszyc obroty silnika w wymienniku zainstalowanym na zewnatrz ale tu jest problem bo trzeba by bylo wymienic silnik na silnik 3 fazowy i zastosowac falownik i byc moze cos takiego zrobie ale wczesniej chcialem zapytac sie na forum czy sa moze inne sposoby.
Pozdrawiam
Wosiekpl
Sorry jesli temat nie jest na odpowiednim forum
Pozdrawiam
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięKlimatyzacja
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Witam
Nie bardzo rozumiem, co chcesz osiagnac.... wieksza wydajnosc, czy nizsza temperature. W sumie to nie ma znaczenia, bo i tak nie jestes tego w stanie zrobic w warunkach domowych.
Wsadzenie zbyt silnego wentylatora do wymiennika (bo to chcesz chyba zrobic) spowoduje tylko tyle, ze w zimie doprowadzisz do oblodzenia wymiennika i uszkodzenia urzadzenia.
pozdrawiam
[/list]
Nie bardzo rozumiem, co chcesz osiagnac.... wieksza wydajnosc, czy nizsza temperature. W sumie to nie ma znaczenia, bo i tak nie jestes tego w stanie zrobic w warunkach domowych.
Wsadzenie zbyt silnego wentylatora do wymiennika (bo to chcesz chyba zrobic) spowoduje tylko tyle, ze w zimie doprowadzisz do oblodzenia wymiennika i uszkodzenia urzadzenia.
pozdrawiam
[/list]
W taki sposob nie zwiekszysz mocy chlodzacej, wiekszy wentylator nic nie da. Najpierw musisz wycisnac wiecej mocy z agregatu a to jest raczej trudne. Z reguly takie uklady sa juz calkiem dobrze dopasowane. Moc chlodzaca wyznacza sie z reguly na piechote. Bieresz poprostu jakas substancje chlodzaca i mierzysz moc chlodzaca w zaleznosci od jej ilosci w ukladzie. W pewnym momencie zwiekszanie jej nie powoduje zwiekszenia sie mocy chlodzacej. Wtedy mozesz skrocic tzw kapilare,, to taka mala cienka rurka z takim jakby malym pojemniczkiem na koncu i powtorzyc wszystko od nowa. Tak robi sie az powstanie cala plaszczyzna mocy, na to sklada sie kilkadziesiat a czasem nawet kilkaset pomiarow. Rysujesz to w Excelu i widzisz odrazu dla jakiej ilosci plynu chlodzacego i jakiej dlugosci kapilary masz maksymalna moc. Dlatego zwiekszanie mocy jest z reguly bezsensowne, bo ktos inny zrobil juz to zazwyczaj bardzo dobrze. Jedynym sposobem, zeby zwiekszyc moc to kompletna przebudowa ukladu chlodzacego a to juz calkem inna historia...