witam
od razu przyznam się, że z modułąmi radiowymi nigdy nie miałem do czynienia, ale teraz nadeszłą chwila, kiedy ta wiedza stała mi się niezbędną. Dlatego proszę kogoś, kto się na tym zna, aby poświęcił mi chwilę uwagi i pomógł w miarę możliwości.
Muszę zbudować system, mikro system, składający się z minimum 4 nadajników i jednego odbiornika. Nadajniki nie muszą wysyłać jakiegoś zmiennego, czy kodowanego sygnału, jak ma to miejsce np. w pilotach alarmów samochodowych. Chodzi mi jedynie o to, aby sygnał nie mógł zostać zakłócony przez przypadkowe fale radiowe.
Układ nadajnika ma być zbudowany tylko z: baterii (najlepiej 3V), nadajnika i włącznika. W momencie włączenia (źródła zasilania) nadajnika, ten od razu wysyła sygnał do odbiornika, po wyłączeniu przestaje nadawać.
Odbiornik ma jedynie sygnalizwać kiedy nadajnik nadaje, a kiedy nie.
Zasięg to jedynie 2-3 metry, więcej nie potrzebuję.
Układ ma być jak najmniejszy i najlepiej, aby działał przy zasilaniu 3V.
Wiem, że to będzie prosty układ. Martwi mnie jedynie to, że mogę źle dobrać typy modułów. Po prostu nie wiem czego użyć.
Za wszelkie wskazówki będę wdzięczny. reszty poszukam w notach katalogowych tych modułów.
pozdrawiam
Kuba
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięproste mininadajniki radiowe i jeden odbiornik
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
witam
poszukałem troszkę i okazało się, że to będzie najprostsze i najbardziej standartowe rozwiązanie.
http://www.cyfronika.com.pl/hybrydy.htm
prezentowane na tej stronie moduły jak najbardziej mi odpowiadają, szczególnie nadajnik na 3,3V.
Pytanie tylko, czy trzeba stosować kodowanie sygnału? Czy ma to znaczny wpływ na działanie układu? Będzie to tylko jeden układ i nie musi być spacjalnie zabezpieczany. CZy zatem jest konieczne stosowanie kodera i dekodera? Jak zmienić schemat aby obejść się bez tego? Czyli zastosować w nadajniku tylko źródło zasilania i nadajnik.
pozdrawiam
Kuba
poszukałem troszkę i okazało się, że to będzie najprostsze i najbardziej standartowe rozwiązanie.
http://www.cyfronika.com.pl/hybrydy.htm
prezentowane na tej stronie moduły jak najbardziej mi odpowiadają, szczególnie nadajnik na 3,3V.
Pytanie tylko, czy trzeba stosować kodowanie sygnału? Czy ma to znaczny wpływ na działanie układu? Będzie to tylko jeden układ i nie musi być spacjalnie zabezpieczany. CZy zatem jest konieczne stosowanie kodera i dekodera? Jak zmienić schemat aby obejść się bez tego? Czyli zastosować w nadajniku tylko źródło zasilania i nadajnik.
pozdrawiam
Kuba