Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Ogrzewanie

Guru
-
-
Ogrzewanie

Postautor: Guru » 23 cze 2004, o 12:38

Muszę ogrzewać pewien podzespół urządzenia, zastanawiam się nad podgrzewaniem tego za pomocą zwartych tyrystorów, jednakże takie rozwiązanie jest trochę drogie, dodam jeszcze że temperatura musi być stabilizowana. Czy ktoś na forum konstruował coś takiego ?

Awatar użytkownika
Kamilkozi
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Kamilkozi » 23 cze 2004, o 18:46

A dlaczego nie rezystorami mocy? Proste sterowanie (np. PWM), niedrogie, no i oczywieście 100% sprawność :)

Awatar użytkownika
Piotr36
-
-

Postautor: Piotr36 » 23 cze 2004, o 20:22

Ja również stawiał bym na rezystory, choć i tranzystor w roli grzejnika też nieźle sobie by poradził - pytanie tylko do jakiej temperatury to miałoby być grzane? Jeśli dobrze pamiętam to przykład takiego grzejnika z termostatem był niedawno publikowany w EP /a może w EdW/ chyba w ubiegłym roku ale nie jestem pewien.

Guru
-
-

Postautor: Guru » 25 cze 2004, o 07:47

Ale rezystory mocy muszę też czymś sterować (przekaźniki są takie nie eleganckie) a sterowanie dużych prądów pociąga za sobą koszty.
A jeżeli chodzi o temperaturę to ma być ona regulowana w przedziale 25 - 40 stopni C. Oczywistym jest że należy tam zastosować termostat.
Więc moje pytanie brzmi:
Jakie są na rynku najtańsze tranzystory mocy, tyrystory, triaki lub coś innego grzejącego, co można w miarę łatwo sterować.

Awatar użytkownika
małysz
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: małysz » 25 cze 2004, o 13:05

Witam!
Tani i grzejący tranzystor mocy to 2N3055 w obudowie
starego typu (TO-3). A jeszcze jedno rozwiązanie to małe ogniwa "Peltiera" z jednej strony grzeją a z drugiej chłodzą. Niewiem tylko po ile chodzą.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”