Prawdopodobnie cos gdzieś było na ten lub podobny temat, ale jako lama w elektronice nie udało mi się po 3 godzinach czytania forum znalezc cos na ten temat.
Chodzi dokładnie o wskaznik napięcia na ledach, mam prosty regulator napięcia dla wiatraka na LM317 i zakres wykorzystywany to 1.25-10.5V z 12V, jak zrobić prosty wskaznik na np 4-6 ledach, czyli swieca sie wszytskie przy max, a przy czym mniejsze napiecie tym gasna po jednej ledy.
Z góry przepraszam jesli cos gdzie sprzeoczyłem.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWskaznik LED poziomu napięcia.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam!
Można to zrobić na LM39XX to jest chyba najprostrze rozwiązanie. LM3914 jest chyba liniowym ukladem, LM3915- wykladniczym a LM3916-logarytmicznym jesli dobrze pamiętam. Uklady współpracują z 10-ma LEDami ale nie wszystkie musisz montować. Gdzieś miąłem schemat czegoś takiego. Jeslim chcesz to Ci przeskanuje artykuł z EdW 2/2001 tam tez co nieco o tym ukladzie jest a jek jeszcze coś znajde to tez moge przesłać. Tylko maila podaj bo tu załączniki nie wchodzą.
Można to zrobić na LM39XX to jest chyba najprostrze rozwiązanie. LM3914 jest chyba liniowym ukladem, LM3915- wykladniczym a LM3916-logarytmicznym jesli dobrze pamiętam. Uklady współpracują z 10-ma LEDami ale nie wszystkie musisz montować. Gdzieś miąłem schemat czegoś takiego. Jeslim chcesz to Ci przeskanuje artykuł z EdW 2/2001 tam tez co nieco o tym ukladzie jest a jek jeszcze coś znajde to tez moge przesłać. Tylko maila podaj bo tu załączniki nie wchodzą.
Dziekuje za odpowiedz, podaje maila gieraf@wp.pl, ciesze sie ze mozna to zrobic i co najwazniejsze troszke juz rozumie bo poczytalem, schemat i opis przyda sie bardzo.