Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięJakie kostki do kolumny aktywnej?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
Buduje kolumnę aktywną i nie wiem, które kostki będą lepsze TDA 7294 czy STK…
Jeśli STK to, jaki typ?( Kolumnę chciałem wykonać w oparciu o kit AVT-485/A projektu Zbyszka Raabe, gdzie flagowym układem projektu jest TDA1514, który ostatnio niebotycznie zdrożał z powodu zaprzestania produkcji )
Jeśli STK to, jaki typ?( Kolumnę chciałem wykonać w oparciu o kit AVT-485/A projektu Zbyszka Raabe, gdzie flagowym układem projektu jest TDA1514, który ostatnio niebotycznie zdrożał z powodu zaprzestania produkcji )
STK jest bardzo bardzo wiele są wśród nich i gorsze i lepsze, ale te lepsze potrafią kosztować. Myślę, że TDA7294 wystarczy na początek bo to naprawdę całkiem niezły scalaczek. natomiast jeżeli jesteś szalonym audiofilem to i tak czekają cię lampy i tranzystory i i tak nie będziesz nigdy zadowolony
pozdrawiam
Waldek
pozdrawiam
Waldek
Witam!
Zgadzam się z przedmówcą.
Także stawiałbym na TDA 7294 bo są to naprawde dobra kostki, sprawdzone w różnych warunkach także przeze mnie.
Co tu dużo mówić są poprostu dobre i tanie.
Proponował bym kity AVT 2153 opisany w EdW 8/97 i AVT 290 opisany w EP 10/95. Można by je podłączyć do wyjść filtrów AVT 485 a na TDA 7294 uzyskasz bardzo dobrą jakość dźwięku i tańszym kosztem niż na STK.
Koszt TDA 7294 na wolumenie to ok. 20-22 zł.
Powodzenia i daj znać jak poszło.
Zgadzam się z przedmówcą.
Także stawiałbym na TDA 7294 bo są to naprawde dobra kostki, sprawdzone w różnych warunkach także przeze mnie.
Co tu dużo mówić są poprostu dobre i tanie.
Proponował bym kity AVT 2153 opisany w EdW 8/97 i AVT 290 opisany w EP 10/95. Można by je podłączyć do wyjść filtrów AVT 485 a na TDA 7294 uzyskasz bardzo dobrą jakość dźwięku i tańszym kosztem niż na STK.
Koszt TDA 7294 na wolumenie to ok. 20-22 zł.
Powodzenia i daj znać jak poszło.
Zgadzam się, ze TDA 7294 to bardzo dobry scalak i świetnie nadaje się do kolumny aktywnej, ale polecam go tylko do zestawów przeznaczonych do słuchania muzyki.
Jeśli chodzi o zestawy do grania muzyki (piece gitarowe itp.) to zdecydowanie odradzam. Widziałem już kilka takich zestawów, gdzie przy wykozystaniu około 70% mocy kosci po prostu eksplodowały
Jeśli chodzi o zestawy do grania muzyki (piece gitarowe itp.) to zdecydowanie odradzam. Widziałem już kilka takich zestawów, gdzie przy wykozystaniu około 70% mocy kosci po prostu eksplodowały
-
- -
Niewiedziałem że LM3886 można łączyć równolegle. Ale żeby teraz przy takim połączeniu uzyskać większa moc to trzeba zejść z impedancją głośnika niskotonowego do 4 albo 2 omów?Osobiście dał bym LM3886 na tony wysokie, tą samą kość na średnie i LM3886 2-4 szt równolegle na tony niskie.
Zauważ, że będziesz mógł użyć tego samego zasilacza, a to dużo mniej kłopotów i pieniędzy.
Łączenie wygląda tak:
standartowa aplikacja 3886 x 2 i na wyjściach rezystory 0,1R/5W. Impedancja od 4R, uzyskujemy troszkę ponad 100W przy 2x40V
Przy łączeniu 4 układów sprawa się komplikuje:
Najpierw robimy połączenie mostkowe. Takie dwa "moduły mostkowe" łączymy potem równolegle z rezystorami 0,1R/5W na wyjściach. Tutaj mamy ponad 200W dla 4R.
Na wejściu jest jest opamp, zwykłe wyjście tego nie "pociągnie".
Nie mam tu niestety not aplikacyjnych, siedze w pracy i cięzko pracuję
standartowa aplikacja 3886 x 2 i na wyjściach rezystory 0,1R/5W. Impedancja od 4R, uzyskujemy troszkę ponad 100W przy 2x40V
Przy łączeniu 4 układów sprawa się komplikuje:
Najpierw robimy połączenie mostkowe. Takie dwa "moduły mostkowe" łączymy potem równolegle z rezystorami 0,1R/5W na wyjściach. Tutaj mamy ponad 200W dla 4R.
Na wejściu jest jest opamp, zwykłe wyjście tego nie "pociągnie".
Nie mam tu niestety not aplikacyjnych, siedze w pracy i cięzko pracuję