Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

pauzowanie programu

21777
-
-
pauzowanie programu

Postautor: 21777 » 1 cze 2004, o 08:07

witam
czy ktos mógłby mi powiedzieć jak programowo zrobić resetowanie i pauzowanie programu za pomocą klawiszy w C++ (do AVR). Nie chodzi mi o obsługę klawiszy lecz funkcję przez nie wywoływaną
pozdrowienia
Marek

Jurek Szczesiul
-
-
Kontaktowanie:

Re: pauzowanie programu

Postautor: Jurek Szczesiul » 5 cze 2004, o 15:41

witam
czy ktos mógłby mi powiedzieć jak programowo zrobić resetowanie i pauzowanie programu za pomocą klawiszy w C++ (do AVR). Nie chodzi mi o obsługę klawiszy lecz funkcję przez nie wywoływaną
pozdrowienia
Marek
Reset najwygodniej wykonać włączając watchdoga i czekając w pętli az zadziała - jest wtedy gwarancja, że wszystko zostało poustawiane w domyślny stan początkowy.
Natomiast pauza - zależy co to ma oznaczać: oczekiwanie na jakąś akcję użytkownika czy też zatrzymanie procesora w jednym z trybów oszczędnościowych ?

Pozdrowienia Jurek S.

21777
-
-

Postautor: 21777 » 23 cze 2004, o 11:50

witam
przepraszam za zwłokę w odpowiedzi, ale musiałem wyprostować parę spraw zawodowych. Program jest pisany pod 2313, zdefiniowane jest jedno wejście (napięciowe) reszta to wyjścia. Ideą programu jest wystawianie logicznych jedynek według algorytmu programu po sprawdzeniu napięcia wejściowego. Funkcja reset powinna po pierwsze zatrzymać wykonywanie programu i po drugie powrócić do ustawień pierwotnych. Funkacja pauzowanie powinna tylko zatrzymać wykonywanie algorytmu i być odwacalna (najlepiej z tego samego klawisza). Byłbym wdzięczny za uwagi na temat rozwiązania tego problemu, funkcję pauza i reset próbuje zdefiniowac po raz pierwszy.
pozdrowienia
Marek

tplewa
-
-

Postautor: tplewa » 23 cze 2004, o 12:04

Witam !!!

Moim zdaniem nie jest tu potrzebny reset mikrokontrolera wystarczy odpowiednio napisany program.

Klawisze moga ustawiac np. jakies flagi, a nastepnie program glowny (glowna petla sprawdza je i odpowiednio ustawia lub sprawdza porty). Choc mozna to rozwiazac tez na 1000 innych sposobow.
Pozdrawiam
Tomek

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”