Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięelektryzator -pastuch
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Ma ktos schemat elektryzatora-pastucha do zrobienia w wlasnym zakresie (chodzi mi o to by nie potrzeba bylo transformatora WN, poniewaz one czesto sie psuja)?????
witam
najprościej jak można-cewka samochodowa (stosowałem z Fiata 125p), która jest włączona do plusa, drugi biegun idzie na przerywacz (jak w samochodzie). Przerywacz dowolny, może być zwykły przkaźnik z odpowiednio połączonymi stykami tak że po włączeniu będzie cały czas zalączał i rozłączał, drugi biegun wiadomo-do masy.
pozdrowienia
Marek
najprościej jak można-cewka samochodowa (stosowałem z Fiata 125p), która jest włączona do plusa, drugi biegun idzie na przerywacz (jak w samochodzie). Przerywacz dowolny, może być zwykły przkaźnik z odpowiednio połączonymi stykami tak że po włączeniu będzie cały czas zalączał i rozłączał, drugi biegun wiadomo-do masy.
pozdrowienia
Marek
moj adres to tomus1s@o2.pl. Z gory dziekuje za schemacik