Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

co to za wtyk??

tfilip
-
-
Kontaktowanie:
co to za wtyk??

Postautor: tfilip » 28 maja 2004, o 19:11

Witam wszystkich!
Szczerze przyznam ze srednio sie czuje w temacie elektroniki ale niestety mam problem i nie umiem sobie z nim poradzic - otoz poszukuje czego takiegos jak w zalaczniku. Nie wiem nawet jak takie złącze nazwać gdy pójde na wolumen ;) moze ktos z Was mi pomoze, moze podpowie jak to sie nazywa (chodzi o to złącze dolne), a moze wie gdzie to kupić i za ile ewentualnie.
za kazda pomoc serdecznie bede wdzieczny.
http://info.wsisiz.edu.pl/~filipkow/polaczenia.jpg

foto takze dostępne na http://info.wsisiz.edu.pl/~filipkow/polaczenia.jpg

Awatar użytkownika
gawel
-
-

Postautor: gawel » 28 maja 2004, o 20:36

To wygląda na złącze krawędziowe. W to była wtykana płytka laminatu z wytrawionymi stykami jako ścieżkami.
Nalepiej drukni sobie fotke, i idź na wolumen z wydrukiem. Jeżeli takiego nie znajdziesz, to możesz adaptować sobie złączkę ISA ze starego komputera. Ty potrzebujesz 2x20 styków, ISA ma 2x31 styków, więc z większej da się zrobić mniejszą.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 28 maja 2004, o 21:32

:) Zgadzam sie z gawlem ze mozesz uzyc plytki ze stykami z laminatu.
... to możesz adaptować sobie złączkę ISA ze starego komputera. Ty potrzebujesz 2x20 styków, ISA ma 2x31 styków, więc z większej da się zrobić mniejszą.
Z tym ze ISA nie bedzie pasowac. Bo ISA ma ten sam roztaw co IDE a ta na zdjeciu jest mniejsza moze bedzie pasowac PCI?

Awatar użytkownika
gawel
-
-

Postautor: gawel » 28 maja 2004, o 21:38

Faktycznie, wygląga na mniejszą. Szkoda, że tfilip nie położył obok złącza linijki.
Ze złączem PCI też może być problem, bo ono ma styki na dwóch poziomach po każdej stronie, a tu widać, że raczej styki powinne być na jednym poziomie.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 28 maja 2004, o 21:55

...bo ono ma styki na dwóch poziomach po każdej stronie, a tu widać, że raczej styki powinne być na jednym poziomie.
:) Nie bardzo wiem o jakich poziomach mowisz? Moze masz na mysli AGP?

tfilip
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: tfilip » 28 maja 2004, o 22:09

juz mowie - to zlacze cale ma dlugosc 40 mm, i tez podejrzewalem ze to zlacze krawedziowe ale jakies nietypowe (w sumie to takie mini troche) a fote juz mam druknieta i w niedziele rano ide na wolumen :D moze mi sie uda ;)

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”