Mam problem z wyswietlaczem 16x2 Optrex DMC16320. Mianowicie nic nie widac na lewej jego połowie. Jak sie spojrzy pod duzym kątem to cos tam jeszcze widac, ale patrzac wprost nic nie widac. Jak moze byc tego przyczyna - sterowanie, zasilanie czy moze cos innego? Gdzie w Polsce mozna kupic wyswietlacze Optrex'a ?
A tak z innej beczki, czy ktoś ma moze dokumentacje tech, serwisowa do laserow medycznych CTL (Laser Instruments) albo innych fim medycznych ??
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProblem z wyświetlaczem LCD Optrex DMC16230
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Podkręciłem
Dzieki za pomoc. Podkręciłem potencjometr i rzeczywiscie dotychczas niewidoczna (lewa) czesc wyswietlacza stała się widoczna, co prawda kontrast jest mniejszy niż na części dotychczas widocznej (prawej), ale cos tam widać i mozna obslugiwac urzadzenie. Jak moze byc przyczyna tego, że jest różnica pomiedzy czescia lewa i prawa wyswietlacza, czy moze to byc zwiazane z pogorszeniem własciwosci samego wyswietlacza czy raczej jest to sprawa sterowania/zasilania wyswietlacza.
Niektóre wyswietlacze wymagają do uzyskania zadowalajacego kontrastu napięcia ujemnego, wtedy potencjometr podłącza się międzi ujemny biegun a dodatni. Mamy wtedy szrszy zakres regulacji kontrastu.
Niestety niewiem jaka może być przyczyna nierównomiernego kontrastu na twoim wyswietlaczu, trzeba by zajrzeć do noty katalogowej i zobaczyć jak jest zbudowany.
Niestety niewiem jaka może być przyczyna nierównomiernego kontrastu na twoim wyswietlaczu, trzeba by zajrzeć do noty katalogowej i zobaczyć jak jest zbudowany.