Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięStrach na krety i nie tylko...(różne odstraszacze gryzoni)
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Czy ktoś może uzytkuje kit "strach na krety" z oferty AVT. Czy to rzeczywiscie działa? Trochę szukałem w internecie nt. odstraszaczy kretów i innych gryzoni i niestety znajduje rozne informacje nt częstotliwosci sygnalu odstraszajacego, niektorzy podaja 300Hz inni kilkadziesiat KHz a znalazelm nawet, że jest to czestotliwosc rzedu GHz? To doscyc duzy rozrzut.
Ja kiedyś robiłem takiego stracha dla kolego, ale nie z kitu, tylko prosty generator na 4093 (NAND z wej Schmita) z rekulacją częstotliwości i nawet działało . Nie wiem jaka była częstotliwość, ale na pewno niska (tak na słuch to około 100Hz) ale wydaje mi się, że to nie o częstotliwość chodziło, tyklo o natężenie dźwięku. Jak będzie głośne, to na pewno eksmituje kreta
Zamontuj sobie cienkie linki (zylka) rozpiete wzdluz krawedzi parapetu na wysokozci 4 - 7 cm i na koncu przymocowana sprezyna (by uklad byl elastyczny). Jesli golab bedzie chcial siasc to linka spowoduje ze powierzchnia na ktorej bedzie chcial wyladowac bedzie nie stalilna i sobie odleci. Co do auta to moze sprzedaj?a jak zrobic strach na golebie?? mam przez nie zafajdane wszystkie parapety, oraz auto pod domem ... czy ktos ma jakies doswiadczenie w tej kwestii??
-
- -
Problem kretów to chyba odwieczna plaga, pochwalę się jak ja sobie z tym poradziłem na swojej działce poradziłem i choć nie jednemu wyda się to niepoważne, ale poskutkowało: Czterystu watowy transformator nawinąłem na 500V przepuśćiłem to przez żarówkę 220V żeby ograniczyć prąd i końce za pomocą szpilek wbijałem w kilku metrowych odległościach pomiędzy kretowiskiem i na kilka sekund co chwilę włanczałem i jak macie ochotę zobaczyć jak szybko krety bieganą do sąsiada, to po prostu spróbujcie, pozdrawiam. i
-
- -
Witam
Jak juz pojawił się wątek o odstraszaniu gryzoni to i ja zapytam? Czy tego typu odstraszacze na krety, działają też na myszy? Lub jak podobne urządzonko zbudować. Mam na działce mały budynek gospodarczy i ostatnio z racji tego że jest tam składowane troche zboża - myszy go polubiły. Wszelkiego typu pułapki czy trucizny juz od dawna omijają z daleka, a niestety kota tam nie posiadam.
Jak by ktoś posiadał schemat takiego odstraszacza działającego na myszy albo chociaż jakies sugestie jak cos takiego zrobic, byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
Sławek
Jak juz pojawił się wątek o odstraszaniu gryzoni to i ja zapytam? Czy tego typu odstraszacze na krety, działają też na myszy? Lub jak podobne urządzonko zbudować. Mam na działce mały budynek gospodarczy i ostatnio z racji tego że jest tam składowane troche zboża - myszy go polubiły. Wszelkiego typu pułapki czy trucizny juz od dawna omijają z daleka, a niestety kota tam nie posiadam.
Jak by ktoś posiadał schemat takiego odstraszacza działającego na myszy albo chociaż jakies sugestie jak cos takiego zrobic, byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
Sławek
-
- -
Schematy kota ??Może nie na temat, bo schematu takowy nie posiadam, ale co do kota, to ile ich potrzebujesz i jakiej maści? Oczywiście jak najbardziej za darmo.
Pozdrawiam
Nie no... to bylo by ciekawe, robo-psa juz sony zrobilo, robo-biedronka w ostatnich PE, robo-robakow tez troche w sieci jest, to moze teraz zrobimy robo-kota
Witam.Witam! Ale, o jakich jest mowa, podaj linka!
Pozdrawiam
Oto linki:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=64126541
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=65086890
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=64841823
Pozdr.
Niestety żywy kot nie wchodzi w rachubę - na działce bywam raz, czasem dwa razy w tygodniu, a na tyle kota nie zostawię w garażu dostałby klaustrofobii - wiec szukam jakiegoś odstraszacza elektronicznego typu odstraszacz na kreta.Witam! Może nie na temat, bo schematu takowy nie posiadam, ale co do kota, to ile ich potrzebujesz i jakiej maści? Oczywiście jak najbardziej za darmo.
Pozdrawiam
A ja bym potrzebował odstraszacz pająków (pajączek ja nic nie sugeruję )
Chodzi o to, że łażą mi po domu wszędzie robią pajączynki.
I najbardziej upatrzyły sobie łazienkę, bo wbijają i się przez szyb wentylacyjny.
Takie małe drobne pajączki...nie chcę ich zabijać i męczyć się z sumieniem...
Może jakoś je odstraszyć?
Chodzi o to, że łażą mi po domu wszędzie robią pajączynki.
I najbardziej upatrzyły sobie łazienkę, bo wbijają i się przez szyb wentylacyjny.
Takie małe drobne pajączki...nie chcę ich zabijać i męczyć się z sumieniem...
Może jakoś je odstraszyć?