Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPrzejście sinusoidy przez zero
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
Jak najprościej wykrywać przejście sinusoidy (50Hz) przez zero?
Konkretnie: najlepiej, żeby w efekcie na wyjściu takiego układu zmieniał się stan z zera na jeden (albo odwrotnie) w momencie gdy sinusoida zmienia kierunek, czyli przechodzi przez zero. Do wyjścia układu będzie podłączony uC AVR.
I jeszcze jedno: sinusoida pochodzi z sieci i ma normalne napięcie 230V. Czy stosować optoizolację na wejściu takiego układu, czy wystarczy odpowiednio dobrany dzielnik rezystorowy?
Konkretnie: najlepiej, żeby w efekcie na wyjściu takiego układu zmieniał się stan z zera na jeden (albo odwrotnie) w momencie gdy sinusoida zmienia kierunek, czyli przechodzi przez zero. Do wyjścia układu będzie podłączony uC AVR.
I jeszcze jedno: sinusoida pochodzi z sieci i ma normalne napięcie 230V. Czy stosować optoizolację na wejściu takiego układu, czy wystarczy odpowiednio dobrany dzielnik rezystorowy?
-
- -
Jeśli chcesz w układzie zastosować jakiś mikrostyk to musiasz mieć optoizolację. Najprościej stosujesz mostek (do sieci) i za mostkiem dzielnik rezystorowy. Najlepiej jednak dać jeszcze tranzystor i diodę zenera na np.5V i tak to wszystko połączyc aby tranzystor wyłączł się na czas gdy napięcie sieci jest niższe od 5V. Uzyskasz wtedy (jeśli tranzystor połączysz z transoptorem) rozwarcie tranzystora wewnątrz transoptora na ok 0.1ms.
-
- -
Albo ja mam dziś jakiś cieżki dzień, albo Wy coś mieszacie...
Jaki mikrostyk, jaki transoptor? Nie chwytam... Sinusoida przechodzi przez zero i mi o ten moment chodzi.
Ja myślałem o komparatorze choćby na wzm.op. 741.
Dajcie jakiś schemat, bo naprawdę nie wiem co ma do tego transoptor. Oczywiście pomijając optoizolację.
Jaki mikrostyk, jaki transoptor? Nie chwytam... Sinusoida przechodzi przez zero i mi o ten moment chodzi.
Ja myślałem o komparatorze choćby na wzm.op. 741.
Dajcie jakiś schemat, bo naprawdę nie wiem co ma do tego transoptor. Oczywiście pomijając optoizolację.
Transoptor niema nic wiecej do tego niz właśnie izolacje galwaniczną elektroniki od napiecia sieci, jeżeli by go nie było to w układzie moło by wystąpić pełne napięcie sieci. Taki układ elektroniczny musiał by być dobrze odizolowany, tak by uniknać porażenia i dlatego nie można by było zastosować w nim prostrgo mikroprzełącznika.
Jak będę w domu to postaram się przesłać Ci pdfa z takim układzikiem.
Jak będę w domu to postaram się przesłać Ci pdfa z takim układzikiem.
-
- -
A który sposób jest wg Was lepszy:
Schematy są raczej poglądowe niż konkretne do wykonania.
1. Z transoptorem: http://www.redchaos.republika.pl/p3f3.jpg
Ma to działać tak: Kiedy na źródle jest dodatnia połówka, tranzystor przewodzi i zwiera do masy port uC. Przy ujemnej nie przewodzi i mamy 1 logiczne na we uC.
2. Z WZM OP: http://www.redchaos.republika.pl/p3f4.jpg
Działa dość podobnie, na zasadzie komparatora.
Schematy są raczej poglądowe niż konkretne do wykonania.
1. Z transoptorem: http://www.redchaos.republika.pl/p3f3.jpg
Ma to działać tak: Kiedy na źródle jest dodatnia połówka, tranzystor przewodzi i zwiera do masy port uC. Przy ujemnej nie przewodzi i mamy 1 logiczne na we uC.
2. Z WZM OP: http://www.redchaos.republika.pl/p3f4.jpg
Działa dość podobnie, na zasadzie komparatora.
-
- -
Mój e-mail to: wojdudek@poczta.onet.pl
Z góry dzięki.
Z góry dzięki.
-
- -
-
- -
Dzięki.EdW 6/2002 - Uniwersalny mikroprocesorowy regulator mocy 220VAC
Ale AVR'y mają przetworniki A/C. Z punktu widzenia kosztów, to by nie było złe rozwiązanie. Nie pamiętam dokładnie częstotliwości próbkowania, ale chyba koło 0,5MHz. Czyli wg mnie całkowicie dość.Moim skromnym zdaniem pakownie do takiego zadanie ADC to rozrzutnosc i przrost formy nad treśnią.
Ale teraz problemem jest pomiar tego napięcia, niby wystarczy prosty dzielnik napiecia, ale przecież wtedy tracimy izolację galwanicznę od sieci. Nieda się (w prosty sposób) przekazac napięcia proporcjinalnego do napięcia sieci do uP z izolacją galwaniczną.
Transoptor praktycznie nadaje się tylko do przekazania informacj w postaci cyfrowej, więc ja upierałbym się przy tym rozwiązaniu z EdW. On w zupełnosci wystarczy do określenia czy sinusoida przechodzi przez zero co do kilku %. Jeśli potrzebujesz większej precyzji to należy dobrać w nim dokładniej rezystory przy dzielniku.
Transoptor praktycznie nadaje się tylko do przekazania informacj w postaci cyfrowej, więc ja upierałbym się przy tym rozwiązaniu z EdW. On w zupełnosci wystarczy do określenia czy sinusoida przechodzi przez zero co do kilku %. Jeśli potrzebujesz większej precyzji to należy dobrać w nim dokładniej rezystory przy dzielniku.
-
- -
JanWi: Przez częstotliwość próbkowania rozumiem ilość danych przetworzonych przez A/C na sekundę. Jeszcze prościej: Ile liczb 8(10) bitowych wyrzuci w ciągu sekundy. Im więcej tym lepiej.
Teraz sprawdzałem i A/C z AVR mają max. częstotliwość próbkowania CLK/2, czyli np. dla CLK=8MHz, A/C próbkuje sygnał cztery miliony razy na sekundę. Ale w pdf'ie pisze też, że rozsądna częstotliwość wynosi do 200kHz. Przynajmniej ja tak to zrozumiałem.
Teraz sprawdzałem i A/C z AVR mają max. częstotliwość próbkowania CLK/2, czyli np. dla CLK=8MHz, A/C próbkuje sygnał cztery miliony razy na sekundę. Ale w pdf'ie pisze też, że rozsądna częstotliwość wynosi do 200kHz. Przynajmniej ja tak to zrozumiałem.