Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Schemat ładowarki

Leniu
-
-
Kontaktowanie:
Schemat ładowarki

Postautor: Leniu » 3 maja 2004, o 17:46

Koledzy potrzebuje schemat ładowarki do akumulatora Ni-Cd 7,5 V i prąd 1,4 A (to są dane akumulatora). Podobno ładowarka musie mieć większy prąd ładowania (ale ja nie mam pojęcia o tym :) ). Bardzo dziękuję za pomoc.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 3 maja 2004, o 19:32

:) Akumulatory Ni-Cd wrecz przeciwnie laduje sie mniejszym pradem i to 10 razy niz prad akumulatora czyli w Twoim przypadku 140mA. Czas ladowania okolo 14 - 16 godzin. Tez mozna ladowac szybciej ale to szkodliwe. Pamietaj zawsze o rozladowaniu do konca z uwagi na efect pamieciowy. Poszukaj na forum bo teamat ladowania byl juz poruszany. Co do schematu moze pomoze ktos inny :D

Leniu
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Leniu » 3 maja 2004, o 20:26

na bateri (akumulatorku) jest dokładnie napisane: "7,5V NICKEL-METAL HYDRIDE BATTERY". To jest akumulator od krótkofalówek Motorli i kiedyś na radio.org.pl powiedzieli mi ze prąd ładowania musi być o 10% większy. Dzieki za odp. :)

Awatar użytkownika
Kamilkozi
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Kamilkozi » 3 maja 2004, o 20:34

Chyba chodziło im o sumę ładunku. Oznacza to ze jeśli ładujesz akumulator pradem 0,1C (dziesiata część pojemnosci - u Ciebie 140mA) to powinno się ładowac nie 10h a więcej najczęściej 14 - 16 tak jak napisał ACeK. Niektóre akumulatory mogą być jednak ładowane w godzinę pradem równym własnej pojemności lub nawet wiekszym, ale są to akumulatory do specjanych zastosowań, czy ten taki jest niewiem.

Leniu
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Leniu » 3 maja 2004, o 21:09

akumulator ma 1,4 A moj gg 1859719 - zawsze niedostepny ale prawie zawsze jestem :)) POZDRO

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-

Re: Schemat ładowarki

Postautor: Wojtek » 4 maja 2004, o 19:00

Koledzy potrzebuje schemat ładowarki do akumulatora Ni-Cd 7,5 V i prąd 1,4 A (to są dane akumulatora). Podobno ładowarka musie mieć większy prąd ładowania (ale ja nie mam pojęcia o tym :) ). Bardzo dziękuję za pomoc.

Zrób sobie na MAX712 - prosta aplikacja zgodna z podaną w karcie katalogowej, działa bez wiekszego problemu po poprawnym zmontowaniu, kostkę możesz ściągnąć jako próbkę od producenta czyli www.maxim-ic.com - dochodzi w ciągu tygodnia (sprawdzone).
Z tego co napisałeś nie masz aku NiCd tylko NiMH (wodorkowe) w twoim przypadku więc lepiej zrobić ładowarke na MAX712 (podobna kostka to MAX713) przy założeniu że prąd ładowania będzie mniejszy niż 1/2C
Wszystko na ten temat znajdziesz w pliku pdf ściągniętym ze strony producenta.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 4 maja 2004, o 19:44

Moze tu znajdziesz jakies info :?
viewtopic.php?t=8507&highlight=nimh
:)

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”