Witam.
Potrzebuję pomocy fachowej. Mam taki problem (praca domowa ): chodzi mi o zbudowanie (koncepcję) układu, który będzie w stanie sprawdzać cały czas prąd(ewentualnie napięcie) i analizować go. Układ ten będzie sprawdzał prądy z np. kilkunastu bloków. Jeśli prąd z pierwszego bloku będzie się mieścił w zakresie jaki "ja" mu "narzucę" to nic się nie dzieje i układ przechodzi do kolejnego bloku i tam go też sprawdza. Po sprawdzeniu wszystkich bloków wraca do początku i proces znowu się powtarza. Jeśli wystąpi bład(wyjście spoza dozwolonego zakresu), w którymś z bloków to ma wystąpić sygnalizacja np. lampka o błędzie w tym danym bloku. Układ jednak ma dalej badać kolejne bloki dalej. Tak dla każdego bloku.
Mój pomysł jak narazie ograniczył się jedynie do zbudowania układu w oparciu o komparator analogowy.
Może jeszcze dale za nim dorzucić komparator cyfrowy, może to jednak zrobić na jakimś kontrolerze?? Może coś z dziedziy układów nadzoru napięcia (prądu)??
Precyzuje więc: chiałbym aby był to pomiar prądu (do 200uA) ktos już nad tym myślał i poprostu wstawił amperomierz spełniający raczej funkcje wotomierza i aczej chciałbym aby tak to zostało; bloków raczej do 16 (są to w większości zasilacze prądu stałego, a napięcia w nich od -300 do + 300V); prąd do 400uA; najlepiej aby tak te wszystkie bloki połączyć, zbocznikować aby można je było "podpiąć" pod wspólny zakres; szybkość przeglądania nie jest aż tak ważna; informacja ma być wyświetlana na życzenie użytkownika np. poprzez wciśnięcie przycisku;
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam...
P.S. Jeśli ktoś miałby jakis pomysł to bym był bardzo wdzięczny. Najlepiej na ten temat porozmawiał "on-line" przy jakimś browarku...Pozdrawiam
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPomoc w budowie układu
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2004, o 00:19 przez Robertos, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobrze by było, gdybyś postarał się określić ściślejsze założenia, np.:
1) Czy prąd, czy napięcie? Napięcie łatwiej...
2) Ile tych bloków? Piszesz kilkanaście, więc załóżmy 16. I teraz - 16 czy, raczej do 16-tu?
3) Będziesz regulował zakres. Załóżmy, że nastawiamy się na kontrolę napięć. I teraz - jakiego rzędu by to były napięcia, a w jakim zakresie chciałbyś ustawiać ich progi, czy progi będą takie same dla wszystkich bloków? Czy raczej dla każdego inne, nastawiane niezależnie?
4) Jaka miałaby być szybkość przeglądania i jak by się miała ona mieć do czasu, przez jaki będzie wyświetlana informacja o wartości spoza w danym bloku?
Im bardziej układ miałby być 'elastyczny', tym więcej przemawia za rozwiązaniem programowym...
1) Czy prąd, czy napięcie? Napięcie łatwiej...
2) Ile tych bloków? Piszesz kilkanaście, więc załóżmy 16. I teraz - 16 czy, raczej do 16-tu?
3) Będziesz regulował zakres. Załóżmy, że nastawiamy się na kontrolę napięć. I teraz - jakiego rzędu by to były napięcia, a w jakim zakresie chciałbyś ustawiać ich progi, czy progi będą takie same dla wszystkich bloków? Czy raczej dla każdego inne, nastawiane niezależnie?
4) Jaka miałaby być szybkość przeglądania i jak by się miała ona mieć do czasu, przez jaki będzie wyświetlana informacja o wartości spoza w danym bloku?
Im bardziej układ miałby być 'elastyczny', tym więcej przemawia za rozwiązaniem programowym...
pomoc w schemacie
Witam.
Nikt mi nie pomoże w tej koncepcji..??:(( Naprawdę pilnie mi jest potrzebna...Pozdrawiam
Nikt mi nie pomoże w tej koncepcji..??:(( Naprawdę pilnie mi jest potrzebna...Pozdrawiam
Pomoc w koncepcji układu "nadzoru" zasilania
Witam.
Chyba faktycznie miałem wyłączoną tą opcję, jednak proszę mi wybaczyć ale jestem .... nowy ))
Chyba faktycznie miałem wyłączoną tą opcję, jednak proszę mi wybaczyć ale jestem .... nowy ))