Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Pomoc w budowie układu

Robertos
-
-
Pomoc w budowie układu

Postautor: Robertos » 18 kwie 2004, o 14:37

Witam.
Potrzebuję pomocy fachowej. Mam taki problem (praca domowa :)): chodzi mi o zbudowanie (koncepcję) układu, który będzie w stanie sprawdzać cały czas prąd(ewentualnie napięcie) i analizować go. Układ ten będzie sprawdzał prądy z np. kilkunastu bloków. Jeśli prąd z pierwszego bloku będzie się mieścił w zakresie jaki "ja" mu "narzucę" to nic się nie dzieje i układ przechodzi do kolejnego bloku i tam go też sprawdza. Po sprawdzeniu wszystkich bloków wraca do początku i proces znowu się powtarza. Jeśli wystąpi bład(wyjście spoza dozwolonego zakresu), w którymś z bloków to ma wystąpić sygnalizacja np. lampka o błędzie w tym danym bloku. Układ jednak ma dalej badać kolejne bloki dalej. Tak dla każdego bloku.
Mój pomysł jak narazie ograniczył się jedynie do zbudowania układu w oparciu o komparator analogowy.
Może jeszcze dale za nim dorzucić komparator cyfrowy, może to jednak zrobić na jakimś kontrolerze?? :? Może coś z dziedziy układów nadzoru napięcia (prądu)?? :?
Precyzuje więc: chiałbym aby był to pomiar prądu (do 200uA) ktos już nad tym myślał i poprostu wstawił amperomierz spełniający raczej funkcje wotomierza i aczej chciałbym aby tak to zostało; bloków raczej do 16 (są to w większości zasilacze prądu stałego, a napięcia w nich od -300 do + 300V); prąd do 400uA; najlepiej aby tak te wszystkie bloki połączyć, zbocznikować aby można je było "podpiąć" pod wspólny zakres; szybkość przeglądania nie jest aż tak ważna; informacja ma być wyświetlana na życzenie użytkownika np. poprzez wciśnięcie przycisku;
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam... :)
P.S. Jeśli ktoś miałby jakis pomysł to bym był bardzo wdzięczny. Najlepiej na ten temat porozmawiał "on-line" przy jakimś browarku...Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2004, o 00:19 przez Robertos, łącznie zmieniany 1 raz.

czarutek

Postautor: czarutek » 18 kwie 2004, o 17:00

Dobrze by było, gdybyś postarał się określić ściślejsze założenia, np.:
1) Czy prąd, czy napięcie? Napięcie łatwiej...
2) Ile tych bloków? Piszesz kilkanaście, więc załóżmy 16. I teraz - 16 czy, raczej do 16-tu?
3) Będziesz regulował zakres. Załóżmy, że nastawiamy się na kontrolę napięć. I teraz - jakiego rzędu by to były napięcia, a w jakim zakresie chciałbyś ustawiać ich progi, czy progi będą takie same dla wszystkich bloków? Czy raczej dla każdego inne, nastawiane niezależnie?
4) Jaka miałaby być szybkość przeglądania i jak by się miała ona mieć do czasu, przez jaki będzie wyświetlana informacja o wartości spoza w danym bloku?
Im bardziej układ miałby być 'elastyczny', tym więcej przemawia za rozwiązaniem programowym...

Robertos
-
-

pomoc w schemacie

Postautor: Robertos » 26 kwie 2004, o 14:49

Witam.
Nikt mi nie pomoże w tej koncepcji..??:(( Naprawdę pilnie mi jest potrzebna...Pozdrawiam

czarutek

Postautor: czarutek » 26 kwie 2004, o 14:53

Więc czemu nie odpowiadasz? Może masz wyłączone autopowiadamianie... :oops:

Robertos
-
-

Pomoc w koncepcji układu "nadzoru" zasilania

Postautor: Robertos » 26 kwie 2004, o 15:04

Witam.
Chyba faktycznie miałem wyłączoną tą opcję, jednak proszę mi wybaczyć ale jestem .... nowy :)))

czarutek

Postautor: czarutek » 26 kwie 2004, o 21:14

Jak "on-line" przy browarku, to najlepiej pewnie na GG, ale nie podałeś numeru... :oops:
Miałbym chyba jakieś pomysły, ale na razie tylko sprzętowe, czyli bez mikroprofesora :(
P.S. Lepiej jest pisać nowy post, bo zmiana istniejącego nie generuje autopowiadamiania... :(

Robertos
-
-

UKŁAD

Postautor: Robertos » 28 kwie 2004, o 12:12

Aha...Jasne..Pozdrówka

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”