Mam pytanie
rozgryzam pewien program w asm
i napotkalem problem ktorego nie wiem jak przejsc
napotkalem definiowanie nazw wlasnych np
.def temp1 =r22
ale w pliku ktory dolaczony jest do kompilacji
skolei jest
.def breq =r22
probowalem to w swoim avr studio i nie pozwala mi skompilowac ze wzgledu na "Register already defined by the .DEF directive"
z jednej strony rozumiem to bo w takim przypadku rejest ma 2 nazwy
ale skolei w zrodlowym programie tak jest i ponoc dziala ??
jak to jest zrobione ?
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj się.def w asm ???
Moderatorzy:Jacek Bogusz, procesorowiec, r-mik, Moderatorzy
Ten komunikat o powtórnym zdefiniowaniu rejestru jest w kategorii ostrzeżenia (warning) i nie wpływa na generowany kod (kod zostanie wygenerowany). Kompilator jedynie zwraca ci uwagę, czy nie zaszła pomyłka w programie w związku z powtórzoną definicją. Jeżeli uważasz, że tak ma być (bo ty masz rację, a rolą kompilatora jest robić), to nic nie rób. Jeżeli uważasz, że kompilator słusznie zwrócił ci uwagę, to popraw program.
Niby wszystko fajnie, ale jeżeli nie jesteś autorem program, to nie wiesz czy jest dobrze, czy nie. Jeżeli program jest taki w oryginale, to zostaw, to i ignoruj komunikat kompilatora. Jeżeli masz ochotę, to możesz zmienić to na inny nie używany rejestr, ale .... może tak musi być (nie wiesz tego).
Niby wszystko fajnie, ale jeżeli nie jesteś autorem program, to nie wiesz czy jest dobrze, czy nie. Jeżeli program jest taki w oryginale, to zostaw, to i ignoruj komunikat kompilatora. Jeżeli masz ochotę, to możesz zmienić to na inny nie używany rejestr, ale .... może tak musi być (nie wiesz tego).
Dziekuje gawel za podpowiedz
Czasami trzeba (tak uwazam) inaczej zdefiniowac rejestr w zaleznosci jak bardzo rozbudowany jest program.
Ja probuje z kilku procedur zlozyc wlasny program , ale od razu analizuje oryginalne oprogramowanie w celach edukacyjnych.Poprostu lubie wiedziec co i dlaczego i jak.
Czasami trzeba (tak uwazam) inaczej zdefiniowac rejestr w zaleznosci jak bardzo rozbudowany jest program.
Ja probuje z kilku procedur zlozyc wlasny program , ale od razu analizuje oryginalne oprogramowanie w celach edukacyjnych.Poprostu lubie wiedziec co i dlaczego i jak.