Witam.
Wiem ,że aby zamienić energię cieplną na elektryczna potrzebne jest termoogniwo. Ale z kąd je wziąć??? ile kosztuje??? jakie napięcie mozna dostać (moze jakaś charakterystyka)??? jak je zbudować i jakie będzie wielkie???
Potrzebuje odpowiedzi na te pytania.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięOgniwo
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie:
Tak, moduł Peltiera może pracować w drugą stronę. Należy jednak podkreślić, że praktyczna realizacja takiego zamysłu będzie dość trudna.
Kiedyś w książce "nowoczesne zabawki" Wojciechowskiego były opisy termoogniw i myślę, że może warto na czymś takim się wzorować.
W ramach eksperymentów kiedyś zeskładałem biedne ogniwo z jednym elementem chyba miedź-żelazo. Po ogrzaniu spoiny mikroamperomierz był łaskaw się wychylić i pokazać chyba coś koło 250 uA.
Wydaje mi się, że budowa termoogniwa to trochę jak gra w "najsłabsze ogniwo"
Kiedyś w książce "nowoczesne zabawki" Wojciechowskiego były opisy termoogniw i myślę, że może warto na czymś takim się wzorować.
W ramach eksperymentów kiedyś zeskładałem biedne ogniwo z jednym elementem chyba miedź-żelazo. Po ogrzaniu spoiny mikroamperomierz był łaskaw się wychylić i pokazać chyba coś koło 250 uA.
Wydaje mi się, że budowa termoogniwa to trochę jak gra w "najsłabsze ogniwo"