Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięJaka literatura do nauki programowania AVR
Moderatorzy:Jacek Bogusz, procesorowiec, r-mik, Moderatorzy
-
- -
LUDZIE!!!!
Przejrzyjcie! Olejcież tego asemblera. Ja naprawdę nie znam ani jednego rozkazu AVR, a piszę programy po 4kB flash.
Na dzisiaj tylko C.
Moja propozycja: AvrSide Jerzego Szczesiula + WinAVR + jakikolwiek programator. Niczego więcej nie trzeba. I wszystko za darmo.
A do nauki C na takim poziomie wystarczy "C/C++ Twój pierwszy program" (Helion).
Przejrzyjcie! Olejcież tego asemblera. Ja naprawdę nie znam ani jednego rozkazu AVR, a piszę programy po 4kB flash.
Na dzisiaj tylko C.
Moja propozycja: AvrSide Jerzego Szczesiula + WinAVR + jakikolwiek programator. Niczego więcej nie trzeba. I wszystko za darmo.
A do nauki C na takim poziomie wystarczy "C/C++ Twój pierwszy program" (Helion).
Witam
Jedni lubia Bascoma inni C a inni ASM
Gdybym mial isc na latwizne to bym zostal przy bascomie
Nie sztuka tworzyc kod na 4kb bo bascom to potrafi w 100%
a sztuka napisac cos co jest pozyteczne i zajmuje malo miejsca.
a wracajac do mogo Buuuuuu
czarna magia po prostu, ale juz kupilem ksiazke "Mikrokontrolery AVR"
i powoli mi sie rozjasnia co nie co
Chwilowo przerwania sie ucza dla zabawy bo nie potrzebuje ich tej chwili do moich projektow ale jakby przyszla koniecznosc ich to chcialbym je troche juz poznac.
Jedni lubia Bascoma inni C a inni ASM
Gdybym mial isc na latwizne to bym zostal przy bascomie
a wracajac do mogo Buuuuuu
czarna magia po prostu, ale juz kupilem ksiazke "Mikrokontrolery AVR"
i powoli mi sie rozjasnia co nie co
Chwilowo przerwania sie ucza dla zabawy bo nie potrzebuje ich tej chwili do moich projektow ale jakby przyszla koniecznosc ich to chcialbym je troche juz poznac.
-
- -
Wiesz co jest sztuką w tej dziedzinie? Zrobić coś, na czym można zarobić.Witam
I co z tego, że kod w ASM będzie o 20% mniejszy? Jak nie wejdzie do Atmegi za 35zł to wejdzie do takiej za 45zł. A jaka to różnica?
Mam się za przeproszeniem pieprzyć z ASM przez miesiąc po to, żeby kod był odrobinkę mniejszy? Po co? W C to samo zrobię w jeden dzień.
Sorry za może ostre słowa, ale argumenty typu "bo nie sztuka coś napisać w C" są dobre może w gospodarce socjalistycznej, gdzie żeby było dobrze, to się trzeba było "urobić".
Czyli jak cos dla ciebie to ma byc za darmo?... Moja propozycja: AvrSide Jerzego Szczesiula + WinAVR + jakikolwiek programator. Niczego więcej nie trzeba. I wszystko za darmo ...
Jak od ciebie to trzeba placic?... Wiesz co jest sztuką w tej dziedzinie? Zrobić coś, na czym można zarobić ...
Jak cos takiego czytam to az mna kreci.
Na szczescie inni tak nie mysla chocby na tym forum: Wojtek, gawel, Jerzy Szczesiul czy jck.
Dlatego ze ty piszesz w C nie znaczy ze inni tez musza to wlasnie jest wolnosc nie kazdy patrzy na zycie od strony money. Jesli pozna sie asembler i pozniej przejdzie na C to nic strasznego sie nie stanie a nie ma innego lepszego sposobu "jak od kuchni" na poznanie jak dziala cpu. A wiedziec jak znaczy moc.
-
- -
Wyrywasz zdania z kontekstu. Nie o to mi chodzi, żeby zarabiać na czyjejś pracy.
Sam napisałem do Jerzego Szczesiula, żeby wprowadził jakąś opłatę za AvrSide, bo jest to tak rewelacyjne narzędzie, że poprostu wstyd go używać za darmo
Ale w końcu po to się bawi elektroniką, żeby na tym zarabiać -> najlepiej eksportować -> płacić podatki -> wspierać biednych, itp. To jest normalne, a nie klepanie kodu w ASM tylko po to, żeby pokazać jakim się jest "twardzielem".
Nie mam nic do ASM, ale jak ktoś pyta, to przedstawiam (moim zdaniem) lepsze rozwiązanie.
//EDIT: Na tym forum już udzieliłem tylu sensownych odpowiedzi (za darmo ), że naprawdę nie muszę się czuć źle z powodu tego, że na elektronice chcę zarobić.
Sam napisałem do Jerzego Szczesiula, żeby wprowadził jakąś opłatę za AvrSide, bo jest to tak rewelacyjne narzędzie, że poprostu wstyd go używać za darmo
Ale w końcu po to się bawi elektroniką, żeby na tym zarabiać -> najlepiej eksportować -> płacić podatki -> wspierać biednych, itp. To jest normalne, a nie klepanie kodu w ASM tylko po to, żeby pokazać jakim się jest "twardzielem".
Nie mam nic do ASM, ale jak ktoś pyta, to przedstawiam (moim zdaniem) lepsze rozwiązanie.
//EDIT: Na tym forum już udzieliłem tylu sensownych odpowiedzi (za darmo ), że naprawdę nie muszę się czuć źle z powodu tego, że na elektronice chcę zarobić.
Ja nie znalem ani C ani ASM i wybralem do nauki ASM (jak kto woli trudniejsza droge) i jestem zadowolony z moich rezultatow.Nie mam nic do ASM, ale jak ktoś pyta, to przedstawiam (moim zdaniem) lepsze rozwiązanie.
mam AVRStudio 4.08 i STK500/501 i jak narazie wszystko OK
choc brakuje literatury opisujacej niektore aspekty i zasady pisania w asm
ale mniej lub bardziej pomaga internet w tym choc czesto niestety nie po polsku.
Ale i to forum wiele pomaga bo sa tu zyczliwi ludzie ktorzy naprowadza na odpowiednia droge .
Bo np nie chce otrzymywac gotowych procedur tylko sam chce je napisac i zrozumiec ale czasami kilka slow naprowadzenia pomaga bardzo duzo.
Jeszcze rok temu mowilem ze Bascom jest najlepszy ale trafilem na ograniczenia ktorych nie udalo sie ominac w inny sposob anizeli w asm
dlatego zaczelem sie uczyc , i zaczelo juz to przynosic skutki.Oczywiscie pozytywne
I dlatego wybralem asm i nie sni mi sie przesiasc na inny jezyk programowania.
DLa mnie lepszym rozwiazaniem jest ASM
Witam serdecznie - nie mogę zaczerpnąć materiałów z podanego odnośnika www.elektronika.qs.pl/arch.html#asm gdyż po prostu zostały chyba przeniesione lub usunięte z podanej lokalizacji.
Skąd mogę je pobrać - nie naruszając praw Autorskich Gawła
Do Gawła - jeśli to możliwe - czy mógłbym otrzymać materiały Twojego autorstwa dotyczące AVR-ów na skrzynkę mabog@poczta.fm - z góry dziękuję
Skąd mogę je pobrać - nie naruszając praw Autorskich Gawła
Do Gawła - jeśli to możliwe - czy mógłbym otrzymać materiały Twojego autorstwa dotyczące AVR-ów na skrzynkę mabog@poczta.fm - z góry dziękuję
Nie zniknęły - wciąż tam są - po prostu korzystam gościnnie z serwera na którym umieszczam większe pliki, a ten serwer jest często w weekendy i święta wyłaczany (na płatnym serwerze na którym mam swoją stronę www jest zbyt mało miejsca - 40 MB), , myślę że jutro wróci wszystko do normy.Faktycznie znikly
ale wyslalem ci moja kopie tego co tam bylo
Witam,Muszę zaprogramować układ AVR AT90S2313 tak, aby sterował układem (modemem radiowym, kit AVT 563). Byłbym wdzięczny za wszelkie przykładowe programy napisane w asemblerze dotyczące tego układu. Chodzi mi głównie o prowadzenie transmisji danych za pomocą powyższego układu.
czy udało Ci się oprogramować AT90S2313 aby współpracował z radiomodemem (kit AVT 563) ???
dzięki,
Szymon
Jeśli ktos chce zacząć pisać w C to polecam na początek http://www.elektronet.gower.pl/c++.htm
bardzo mało jest takich kursów w sieci (w języku polskim oczywiście)
bardzo mało jest takich kursów w sieci (w języku polskim oczywiście)